Seznam kvízových otázek podle kategorií

109 kvízových otázek z kategorie Hudba

hudebni-kviz-otazky

Milujete hudbu? Pak si nenechte ujít tuto kategorii s otázkami o hudbě. Odpovídejte na otázky o hudebnících, skupinách, žánrech, písních a albech. Zjistěte, jak dobře znáte hudbu od klasiky po rock. Dozvíte se zajímavosti o hudební teorii, nástrojích a cenách.


31. Kdo byl prvním baskytaristou The Beatles, který zemřel v jednadvaceti letech a nástroj si koupil za peníze, které získal za prodej obrazu?
Pete Best
Stuart Sutcliffe
Jimmie Nicol
Paul McCartney
Stuart byl britský malíř a hudebník, který byl rok a půl členem hudební skupiny Beatles, ještě předtím než se stala slavnou. Jako malíř byl představitel abstraktního expresionismu. Beatles později připomněli Stuovu památku na obalu svého nejslavnějšího alba Sgt. Pepper\'s Lonely Hearts Club Band, kde je vyobrazen zcela vlevo.
32. Kdo byl manažerem The Beatles a zemřel v roce 1967 kvůli nádoru na mozku?
Pete Best
Stuart Sutcliffe
Brian Epstein
Jimmie Nicol
Díky Brianu Epsteinovi se z kapely The Beatles stala jedna z nejúspěšnějších hudebních skupin své doby. Manažerem byl od roku 1962 do roku 1967, kdy ve věku 32 let zemřel.
34. Jak se jmenovala kapela, kterou založil John Lennon a která položila základy pro vznik The Beatles?
Queen Elizabeth
The Golden Beatles
The Silver Stones
The Quarrymen
The Quarrymen je britská skifflová a rokenrolová skupina, původně založená v Liverpoolu v roce 1956. V roce 1960 skupina ve složení John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Stuart Sutcliffe změnila svůj název na The Beatles. Název skupiny The Quarry Men (volně přeloženo jako Chlapi z lomu, nebo Lamači) je odvozen od střední školy Quarry Bank High School, kterou John Lennon a jeho spolužáci, kteří tvořili původní jádro skupiny, navštěvovali. Několik původních členů pak obnovilo skupinu pod názvem The Quarrymen v roce 1997.
35. Jaký byl provizorní název písně "Yesterday," kterou složil Paul McCartney, než dostala své definitivní jméno?
Saturday
Blackbird
Scrambled Eggs
The Dream Song
Ačkoli je skladba oficiálně připisována dvojici Lennon/McCartney, napsal ji celou výhradně Paul McCartney. Skladba dlouho neměla text a členové skupiny, hlavně Lennon, si z ní dělali legraci a nazývali ji „Scrambled Eggs“ (míchaná vajíčka). Nápad k motivu veršů písně dostal Paul McCartney až v květnu 1965. Bylo to během cesty do Portugalska.
39. V letech 1984–1985 nahráli Iveta Bartošová a Petr Sepeši debutové album Knoflíky lásky. Která z následujících písní na něm nebyla?
Hej pane diskžokej
Ani náhodou
My to zvládnem
Červenám
Tento kousek nazpívala Iveta Bartošová spolu se skupinou Balet v polovině 80. let a slavila s ním rovněž velký úspěch. Petr Sepeši se vydání desky Knoflíky lásky nedožil, jeho život předčasně ukončila tragická dopravní nehoda.
40. Dokážete doplnit refrén písně Karla Gotta? Ráno jedu dál, mě čeká další sál a tam rozjedeme znova ten velkej seriál. V něm všechny díly jsou, jak jedno velký show...
Boty, bunda, vesta, klobouk a tak dál.
Letiště, hala, sprcha, oblek a tak dál.
Taxík, pokoj, odjezd, příjezd a tak dál.
Auto, hotel, šatna, scéna a tak dál.
Nahrávka vyšla poprvé v roce 1981. Na hudbě kromě Ladislava Štaidla spolupracoval i sám Karel Gott.
41. Peter Nagy nazpíval hned na začátku své kariéry píseň o dívce, která mu vydechla v náručí. Jak se dívka jmenovala?
Kristýnka
Natálka
Terezka
Betynka
Název skladby zní Kristýnka iba spí. V roce 1984 s ní Peter Nagy premiérově vystoupil na Bratislavské lyře a získal za ni cenu od diváků i novinářů. Po letech přiznal, že Kristýna se jmenovala jeho bývalá přítelkyně. Nespadla ale ze skály, „jen“ se spolu rozešli.
42. Píseň Sladké mámení v podání Heleny Vondráčkové znají díky filmu S tebou mě baví svět příslušníci všech generací. Kdo jsou ale její autoři?
Text: Eduard Krečmar, hudba: Ladislav Štaidl
Text: Karel Šíp, hudba: Karel Svoboda
Text: Vladimír Poštulka, hudba: Václav Zahradník
Text: Zdeněk Rytíř, hudba: Helmut Sickel
Vladimír Poštulka psal texty i pro jiné interprety, mezi jeho nejslavnější patří třeba Léta letí nebo Veď mě dál, cesto má. Skladatel a dirigent Václav Zahradník má na svém kontě hudbu i k dalším úspěšným filmům Marie Poledňákové, Jak dostat tatínka do polepšovny a Jak vytrhnout velrybě stoličku.
43. V roce 1986 zabodovala Petra Janů s písní S láskou má svět naději na jednom z tehdejších domácích festivalů. Na jakém?
Děčínská kotva
Porta
Bratislavská lyra
Píseň politické písně Sokolov
Skladba pochází z dílny hudebního skladatele Karla Svobody a textaře Eduarda Krečmara. Petra Janů spolu s autory za ni obdržela zlatou Bratislavskou lyru.
44. Arnošt Pátek v osmdesátých letech bodoval s česky otextovanou převzatou písní Sny o tygří lady. Kdo nazpíval originál s názvem Cheri Cheri Lady?
Milli Vanilli
Modern Talking
Boney M.
Opus
Původní hudbu i text složil jeden ze členů kapely Dieter Bohlen. České znění obstaral Jaroslav Machek.
45. „V mládí jsem se učil hrobařem, jezdit s hlínou, jezdit s trakařem, kopat hroby byl můj ideál,“ zněla v 90. letech z rádií rocková odrhovačka Hrobař. Kterou kapelu proslavila?
Premier
Kern
Kabát
Argema
Premier je česká pop rocková kapela ze Zlína, kterou v roce 1992 založili Daniel Hrnčiřík a Jaroslav Bobowski. Kapela koncertuje po České republice i Slovensku.
46. Michal David napsal písničku k filmu Láska z pasáže, kterou všichni známe pod názvem Nesnáším loučení. Jak se ve skutečnosti jmenuje?
Loučení
Největší z nálezů a ztrát
To zlý a hloupý smaž
Nesnáším loučení, jsem dál a v hlavě mě máš
47. Který z těchto umělců nazpíval píseň "Lásko má"?
Petr Muk
Karel Gott
Václav Neckář
Daniel Hůlka
48. Pamina a Papageno jsou postavy v jaké Mozartově opeře?
Husa z Káhiry
Kouzelná flétna
Svatební hřešení
Impresario
50. Kdo je hlavní zpěvák skupiny Green Day?
Sean Hughes
Billie Joe Armstrong
Mike Dirnt
Tré Cool
51. Píseň "Hallelujah" napsal který kanadský zpěvák?
Leonard Cohen
Kory Lefkowits
Justin Bieber
Ryan Letourneau
53. Který skladatel napsal "Měsíční sonátu"?
Wolfgang Amadeus Mozart
Chief Keef
Ludvig Van Beethoven
Johannes Brahms
54. Které z následujících není studiové album skupiny Pink Floyd?
Moving Pictures
Wish You Were Here
The Dark Side of the Moon
Animals
59. Jak se jmenovalo debutové album skupiny Rage Against the Machine?
Bombtrack
Rage Against the Machine
Evil Empire
The Battle Of Los Angeles