Seznam kvízových otázek podle kategorií

109 kvízových otázek z kategorie Hudba

hudebni-kviz-otazky

Milujete hudbu? Pak si nenechte ujít tuto kategorii s otázkami o hudbě. Odpovídejte na otázky o hudebnících, skupinách, žánrech, písních a albech. Zjistěte, jak dobře znáte hudbu od klasiky po rock. Dozvíte se zajímavosti o hudební teorii, nástrojích a cenách.


1. Který je největší hit Karla Gotta v Německu?
Tausend Fenster
Meine Liebe
Weißt du wohin
Včelka Mája
Když v roce 1976 pobýval Karel Gott v Hamburku, oslovil ho hitmaker Karel Svoboda, který dopsal hudbu ke kreslenému seriálu pro děti „Die Biene Maja“ (Včelka Mája), aby nazpíval ústřední písničku. „Zatáhl jsem ho do místního studia, abych mu to pustil,“ vyprávěl Svoboda. Přestože zdůrazňoval, že to bude něco jako český Ferda Mravenec se zaručeným úspěchem, Gott se jen bránil zuby nehty: „To nedopadne dobře. Děti nejsou moje publikum.“
2. Která autorská dvojice se podílela na tvorbě písně „Když muž se ženou snídá“?
Pavol Habera a Janek Ledecký
Pavel Větrovec a Michal Bukovič
Pavol Habera a Karel Šíp
Ondřej Soukup a Janek Ledecký
"Když jsem si někdy večer přivedl dámskou návštěvu a tátovi se zrovna nelíbila, vždycky se mě zeptal: Ale s touhle nebudeš zítra snídat? Jednou jsem to vyprávěl Karlu Šípovi. Na základě toho pak vznikla písnička Když muž se ženou snídá," uvedl Karel Gott ve svém rozhlasovém pořadu na stanici Českého rozhlasu 2.
3. Na který hudební nástroj hraje Karel Gott dle písně „Kávu si osladím“?
Na housle
Na žádný
Na bendžo
Na basu
V písni zpívá, „Bendžo si naladím a jinak nic“. Takže nehraje. Byl to trošku chyták. Píseň pro Karla Gotta v roce 1972 složili Ladislav Štaidl (hudba) a Jiří Štaidl (text).
4. Kdo otextoval píseň „Být stále mlád“?
Jaroslav Uhlíř
Eduard Krečmar
Pavel Vrba
Richard Krajčo
Pro Karla Gotta napsal na šedesát písní. Být stále mlád je původně písní Forever Young od kapely Alphaville. Napsal též desítky filmových i divadelních písní a přebásněných textů.
5. Která lahvinka stála při zrodu písně „Lady Carneval“?
Červené víno
Plzeňské pivo
Bourbon whiskey
Myslivec
Psal se rok 1968 a Karel Gott na hudební scéně působil už deset let. Gott tehdy vyzval přátele, ať mu napíší písničku, se kterou by mohl soutěžit na festivalu v Rio de Janeiru. Karel Svoboda zavzpomínal: „Koupili jsme si litr Myslivce, pili jsme a udělali jsme dobře. Najednou Jirka Štaidl vyřkl dvě slova: Lady Carneval. Já sedl ke klavíru a za deset minut bylo hotovo. A stal se z toho šlágr, protože ta melodie má silnou pasáž, která se vám už provždy zavrtá do hlavy.
6. Jak se jmenuje film, v němž zazněla píseň „So far“?
Hvězda padá vzhůru
Limonádový Joe aneb Koňská opera
Karel
Slasti otce vlasti
V letech 1939–1940 tehdy dvaadvacetiletý autor, Jiří Brdečka, na objednávku časopisu Ahoj na neděli psal parodické povídky o ušlechtilém pistolníkovi, jenž se posléze stal hrdinou jeho nejúspěšnějšího filmu, westernové parodie „Limonádový Joe aneb Koňská opera“ (1964).
7. Kdo napsal text písně „Jdi za štěstím“?
Zdeněk Rytíř
Zdeněk Borovec
Eduard Krečmar
Jiří Štaidl
Slovy Karla Gotta: „Patřil k absolutní špičce. Byl básníkem, romantikem, ale dokonale ovládal i hitový slogan. Proto jsem ho oslovoval ve chvílích, kdy mi opravdu na něčem záleželo. Jeho texty byly totiž zárukou kvality ve všech směrech.“ Píseň vznikla v roce 1977.
8. Jak se jmenoval zvířecí šimpanz Michaela Jacksona, který by se s ním vydal na turné?
Anthony
Bubble
Jeffrey
Chicco
Šimpanz narozený 30. dubna 1983, kterého Michael Jackson koupil z Texaské výzkumné stanice v roce 1987.
14. Jak se jmenuje úvodní skladba alba „Off The Wall“ Michaela Jacksona z roku 1979 ?
Don't stop till you get enough
Rock with you
Girlfriend
You are not alone
19. Kdo zkomponoval smyčcový kvartet "Z mého života"
Gustav Mahler
Bedřich Smetana
Leoš Janáček
Antonín Dvořák
Bedřich Smetana, roku 1876
20. Lady Gaga je jaké národnosti?
Španělka
Američanka
Italka
Angličanka
Lady Gaga je americká popová zpěvačka, skladatelka, klavíristka, textařka, herečka a hudební producentka italského původu. Její umělecký pseudonym Lady Gaga vznikl tak, že jí Rob Fusari, jeden z jejích producentů, psal zprávu, ve které zmiňoval písničku „Radio Ga Ga“ od Queen.
22. Které populární album skupiny AC/DC bylo první, na kterém zpíval nový zpěvák Brian Johnson?
Together Forever
Back in Black
For Those About to Rock We Salute You
Highway to Hell
23. Který rok se konal koncert Live Aid?
1983
1985
1980
1990
Live Aid byl benefiční dvojkoncert, který se konal v sobotu 13. července 1985, stejně jako probíhající hudební sbírková iniciativa. Tento dosud největší koncert v dějinách rockové a populární hudby pořádali Bob Geldof a Midge Ure.
24. Který slavný herec čekal na skupinu Bananarama v roce 1984?
Robert De Niro
Tom Cruise
Al Pacino
Harrison Ford
25. Kdo je hlavním zpěvákem skupiny Frankie Goes to Hollywood?
Mick Jagger
George Michael
Holly Johnson
Freddie Mercury
William Holly Johnson je anglický umělec, hudebník a spisovatel, nejlépe známý jako hlavní zpěvák Frankie Goes to Hollywood, který dosáhl obrovského komerčního úspěchu v polovině 80. let
27. Jak se jmenuje německá zpěvačka, interpretka hitu z 80. let „99 Luftballons“?
Nina Hagen
Nena
Sabrina
Sandra
Nena, vlastním jménem Gabriele Susanne Kerner je německá popová zpěvačka 80. let dvacátého století a také herečka, která se v roce 1984 stala známou písní 99 Luftballons. „Nena“ byl také název kapely, se kterou vydala tuto píseň. Kapela fungovala od roku 1981 do roku 1987, kdy se Nena vydala na sólovou dráhu.
29. Ze kterého města pochází Eminem?
New York
Seattle
Detroit
Chicago
Marshall Bruce Mathers III., spíše známý jako Eminem, je americký rapper, hudební producent, herec a zakladatel nahrávací společnosti Shady Records. Byl členem detroitské skupiny D12 a spolu s Royce da 5\'9\" tvoří rapové duo Bad Meets Evil.
30. Ve které skupině zpíval Robbie Williams?
Backstreet Boys
Boyzone
New Kids on the Block
Take That
Robbie Williams, rodným jménem Robert Peter Williams, je anglický zpěvák-skladatel popové hudby, oceněný mnoha BRIT Awards. Zkusil si také swingovou či taneční roli.