Seznam kvízových otázek podle kategorií
184 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
1. Co je velouté?
Omáčka s koprem
Bohatá omáčka z kvalitního vína
Lehká a sametová omáčka na bázi zeleniny
Krémová omáčka na bázi světlého vývaru
2. Která z uvedených zemí je největším producentem kávy?
Kolumbie
Vietnam
Itálie
Etiopie
3. Kdy byla poprvé objevena káva?
16. století
9. století
3. století
19. století
4. Co je to suflé?
Dezert
Omáčka
Těstoviny
Zapečené brambory
Kulinářská specialita, která při pečení díky našlehaným vaječným bílkům zvětší svůj objem
5. Co znamená v gastronomii slovo macerovat?
Nastrouhat
Marinovat
Táhnout
Vykostit
6. Z jaké země pochází sýr gouda?
Nizozemí
Švýcarsko
Francie
Itálie
8. Které jihoitalské město je obvykle považováno za místo narození pizzy?
Benátky
Řím
Neapol
Florencie
9. Koktejl Šroubovák je pomerančový džus, led a jaký alkohol?
Tequila
Gin
Rum
Vodka
10. Co je to hummus?
Turecké křupavé pečivo
Řecká olivová omáčka
Kaše z prosa
Libanonská pomazánka z cizrny
11. Co je to musaka?
Indický sladký dezert
Řecký pečený pokrm s lilekem a mletým masem
Arabské grilované krevety
Bulharská polévka
Musaka je tradiční zapékaný pokrm, připravovaný v oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, dále také lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor.
12. Co je to tempura?
Pikantní indická omáčka
Japonská poleva na dezerty
Zelenina nebo mořské plody v křupavém těstíčku
Želé
Tempura nebo tenpura je japonský pokrm, tvořený kousky ryb, zeleniny nebo ovoce smažených v těstíčku. Recept pochází z portugalského regionu Alentejo, kde se nazývá peixinhos da horta, a do Japonska ho přinesli v 16. století jezuitští misionáři.
13. Co je to Crème brûlée
Italská zmrzlina s ořechy a kávou
Hrníčkový dezert s karamelovou krustou
Francouzský dort s višněmi
Francouzská sýrová omáčka
Crème brûlée je dezert skládající se z custardu – variace pudinku a karamelové krusty na povrchu. Ta je vytvořena rozžhavením cukru na povrchu a to buď pod kuchyňským salamanderem, propanbutanovým hořákem nebo flambováním alkoholem. Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách.
14. Co je to ceviche?
Kysané zelí z Koreje
Švédské sladké koláče
Mexický zahuštěný fazolový krém
Peruánské syrové rybí jídlo s citronovou šťávou
Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa, které se nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi.
15. Z čeho se vyrábí pasta tahini, používaná v orientální kuchyni?
z cizrny
ze sezamu
z arašídů
z mandlí
Tahina je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Existuje ve dvou variantách – z loupaných sezamových semínek a z neloupaných sezamových semínek
16. Co z uvedených potravin obsahuje nejvíce cukru?
Hrozny
Banány
Kofola
Pivo
Banány jsou jedním z nejznámějších druhů ovoce s vysokým obsahem cukru. Obsahují přibližně 22 g cukru na 100 g. Kofola má cukru cca 8 g / 100 g, pivo cca 2 - 5 g, hrozny 16 g.
17. Kterou příchuť má džus, který se přidává do koktejlu Cosmopolitan?
ananasovou
rybízovou
pomerančovou
brusinkovou
18. Jak se jmenuje francouzská pohanková palačinka?
galette
escargot
palette
quiche
19. Cukrárna v Lošticích na Olomoucku je známá prodejem netradiční zmrzliny vyráběné z ...
kaktusu
čabajky
mýdla
tvarůžků
20. Čemu se říkalo culifinda?
mléku s chlebem
česnečce
náhražce kávy
bramboráku
Říkalo se tak buď špatné kávě, nebo kávě z náhražek, například z cikorky.
21. Existuje opravdu jídlo s názvem čápi s mákem?
Ano, jde o cukroví
Ne, je to jen fiktivní jídlo
Ne, je to označení nepovedeného jídla
Ano, jde o smažené bramborové šišky s mákem
22. Co je nejdražší laskominou na světě? Její cena se pohybuje kolem 1 700 000 Kč za kilo!
šafrán
ryba fugu
kaviár z jesetera albína
bílé lanýže
Kilo bílých lanýžů se může vyšplhat k 80 000 Kč, kilo šafránu vychází na necelých 200 000 Kč!
23. Bez čeho se neobejdete, když budete chtít uvařit slovenskou polévku demikát?
bez hub
bez brambor
bez brynzy
bez kapusty
24. Co je haruľa?
bramborová placka
polévka
hrachová kaše
tvarohový závin z kynutého těsta
25. Z čeho připravíte slovenskou pšenovú kašu?
pšenice
krupice
jáhel
pohanky
26. Objednáte-li si ve Španělsku helados, dostanete:
Těstoviny
Zmrzlinu
Pečené maso
Dort
27. Arborio je italský druh:
Brambor
Fazolek
Rýže
Těstovin
Pochází ze severozápadní Itálie, konkrétně z oblasti Piemontu, a je pojmenována po městě Arborio.
28. Mezi vánoční pečivo patří:
žemlovka
štrůdl
bábovka
vánočka
29. Pâté de Foie gras je paštika, která se vyrábí ze ztučnělých jater:
divokých prasat
aljašské tresky
vodních ptáků
mladých býků
Jde o francouzskou specialitu, k jejíž výrobě se používají především ztučnělá játra hus a kachen.
30. Pod kterým názvem se skrývá orientální dip, který se skládá hlavně z pečených lilků?
Tabbouleh
Šuba
Shakshuka
Baba ghanoush
Baba ghanoush je typické jídlo levantské kuchyně. Dnes se jedná o velmi oblíbené mezze (drobnou pochutinu) téměř ve všech zemích Blízkého východu.