Seznam kvízových otázek podle kategorií

136 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

kvizove otazky o vareni a jidle

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.


1. Co je velouté?
Lehká a sametová omáčka na bázi zeleniny
Omáčka s koprem
Bohatá omáčka z kvalitního vína
Krémová omáčka na bázi světlého vývaru
3. Kdy byla poprvé objevena káva?
19. století
3. století
16. století
9. století
4. Co je to suflé?
Zapečené brambory
Dezert
Těstoviny
Omáčka
Kulinářská specialita, která při pečení díky našlehaným vaječným bílkům zvětší svůj objem
5. Co znamená v gastronomii slovo macerovat?
Nastrouhat
Táhnout
Marinovat
Vykostit
6. Z jaké země pochází sýr gouda?
Švýcarsko
Francie
Nizozemí
Itálie
10. Co je to hummus?
Libanonská pomazánka z cizrny
Turecké křupavé pečivo
Kaše z prosa
Řecká olivová omáčka
11. Co je to musaka?
Bulharská polévka
Řecký pečený pokrm s lilekem a mletým masem
Indický sladký dezert
Arabské grilované krevety
Musaka je tradiční zapékaný pokrm, připravovaný v oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, dále také lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor.
12. Co je to tempura?
Zelenina nebo mořské plody v křupavém těstíčku
Želé
Pikantní indická omáčka
Japonská poleva na dezerty
Tempura nebo tenpura je japonský pokrm, tvořený kousky ryb, zeleniny nebo ovoce smažených v těstíčku. Recept pochází z portugalského regionu Alentejo, kde se nazývá peixinhos da horta, a do Japonska ho přinesli v 16. století jezuitští misionáři.
13. Co je to Crème brûlée
Francouzský dort s višněmi
Francouzská sýrová omáčka
Hrníčkový dezert s karamelovou krustou
Italská zmrzlina s ořechy a kávou
Crème brûlée je dezert skládající se z custardu – variace pudinku a karamelové krusty na povrchu. Ta je vytvořena rozžhavením cukru na povrchu a to buď pod kuchyňským salamanderem, propanbutanovým hořákem nebo flambováním alkoholem. Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách.
14. Co je to ceviche?
Mexický zahuštěný fazolový krém
Kysané zelí z Koreje
Peruánské syrové rybí jídlo s citronovou šťávou
Švédské sladké koláče
Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa, které se nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi.
15. Z čeho se vyrábí pasta tahini, používaná v orientální kuchyni?
ze sezamu
z arašídů
z mandlí
z cizrny
Tahina je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Existuje ve dvou variantách – z loupaných sezamových semínek a z neloupaných sezamových semínek
16. Co z uvedených potravin obsahuje nejvíce cukru?
Banány
Pivo
Kofola
Hrozny
Banány jsou jedním z nejznámějších druhů ovoce s vysokým obsahem cukru. Obsahují přibližně 22 g cukru na 100 g. Kofola má cukru cca 8 g / 100 g, pivo cca 2 - 5 g, hrozny 16 g.
20. Čemu se říkalo culifinda?
náhražce kávy
bramboráku
česnečce
mléku s chlebem
Říkalo se tak buď špatné kávě, nebo kávě z náhražek, například z cikorky.
21. Existuje opravdu jídlo s názvem čápi s mákem?
Ano, jde o smažené bramborové šišky s mákem
Ne, je to označení nepovedeného jídla
Ne, je to jen fiktivní jídlo
Ano, jde o cukroví
22. Co je nejdražší laskominou na světě? Její cena se pohybuje kolem 1 700 000 Kč za kilo!
šafrán
bílé lanýže
kaviár z jesetera albína
ryba fugu
Kilo bílých lanýžů se může vyšplhat k 80 000 Kč, kilo šafránu vychází na necelých 200 000 Kč!
24. Co je haruľa?
tvarohový závin z kynutého těsta
hrachová kaše
bramborová placka
polévka
26. Objednáte-li si ve Španělsku helados, dostanete:
Dort
Těstoviny
Zmrzlinu
Pečené maso
27. Arborio je japonský druh:
Těstovin
Rýže
Brambor
Fazolek
28. Mezi vánoční pečivo patří:
vánočka
žemlovka
bábovka
štrůdl
29. Pâté de Foie gras je paštika, která se vyrábí ze ztučnělých jater:
vodních ptáků
mladých býků
aljašské tresky
divokých prasat
Jde o francouzskou specialitu, k jejíž výrobě se používají především ztučnělá játra hus a kachen.
30. Pod kterým názvem se skrývá orientální dip, který se skládá hlavně z pečených lilků?
Šuba
Shakshuka
Baba ghanoush
Tabbouleh
Baba ghanoush je typické jídlo levantské kuchyně. Dnes se jedná o velmi oblíbené mezze (drobnou pochutinu) téměř ve všech zemích Blízkého východu.