Seznam kvízových otázek podle kategorií
114 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
1. Co je velouté?
Krémová omáčka na bázi světlého vývaru
Bohatá omáčka z kvalitního vína
Lehká a sametová omáčka na bázi zeleniny
Omáčka s koprem
2. Která z uvedených zemí je největším producentem kávy?
Etiopie
Kolumbie
Itálie
Vietnam
3. Kdy byla poprvé objevena káva?
19. století
3. století
9. století
16. století
4. Co je to suflé?
Omáčka
Zapečené brambory
Dezert
Těstoviny
Kulinářská specialita, která při pečení díky našlehaným vaječným bílkům zvětší svůj objem
5. Co znamená v gastronomii slovo macerovat?
Táhnout
Vykostit
Nastrouhat
Marinovat
6. Z jaké země pochází sýr gouda?
Švýcarsko
Itálie
Francie
Nizozemí
8. Které jihoitalské město je obvykle považováno za místo narození pizzy?
Benátky
Florencie
Řím
Neapol
9. Koktejl Šroubovák je pomerančový džus, led a jaký alkohol?
Tequila
Vodka
Rum
Gin
10. Co je to hummus?
Turecké křupavé pečivo
Řecká olivová omáčka
Kaše z prosa
Libanonská pomazánka z cizrny
11. Co je to musaka?
Arabské grilované krevety
Bulharská polévka
Indický sladký dezert
Řecký pečený pokrm s lilekem a mletým masem
Musaka je tradiční zapékaný pokrm, připravovaný v oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, dále také lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor.
12. Co je to tempura?
Želé
Pikantní indická omáčka
Japonská poleva na dezerty
Zelenina nebo mořské plody v křupavém těstíčku
Tempura nebo tenpura je japonský pokrm, tvořený kousky ryb, zeleniny nebo ovoce smažených v těstíčku. Recept pochází z portugalského regionu Alentejo, kde se nazývá peixinhos da horta, a do Japonska ho přinesli v 16. století jezuitští misionáři.
13. Co je to Crème brûlée
Francouzský dort s višněmi
Francouzská sýrová omáčka
Hrníčkový dezert s karamelovou krustou
Italská zmrzlina s ořechy a kávou
Crème brûlée je dezert skládající se z custardu – variace pudinku a karamelové krusty na povrchu. Ta je vytvořena rozžhavením cukru na povrchu a to buď pod kuchyňským salamanderem, propanbutanovým hořákem nebo flambováním alkoholem. Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách.
14. Co je to ceviche?
Peruánské syrové rybí jídlo s citronovou šťávou
Mexický zahuštěný fazolový krém
Švédské sladké koláče
Kysané zelí z Koreje
Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa, které se nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi.
15. Z čeho se vyrábí pasta tahini, používaná v orientální kuchyni?
z arašídů
z cizrny
z mandlí
ze sezamu
Tahina je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Existuje ve dvou variantách – z loupaných sezamových semínek a z neloupaných sezamových semínek
16. Co z uvedených potravin obsahuje nejvíce cukru?
Hrozny
Kofola
Banány
Pivo
Banány jsou jedním z nejznámějších druhů ovoce s vysokým obsahem cukru. Obsahují přibližně 22 g cukru na 100 g. Kofola má cukru cca 8 g / 100 g, pivo cca 2 - 5 g, hrozny 16 g.
17. Kterou příchuť má džus, který se přidává do koktejlu Cosmopolitan?
brusinkovou
pomerančovou
rybízovou
ananasovou
18. Jak se jmenuje francouzská pohanková palačinka?
palette
quiche
escargot
galette
19. Cukrárna v Lošticích na Olomoucku je známá prodejem netradiční zmrzliny vyráběné z ...
tvarůžků
mýdla
čabajky
kaktusu
20. Čemu se říkalo culifinda?
bramboráku
česnečce
náhražce kávy
mléku s chlebem
Říkalo se tak buď špatné kávě, nebo kávě z náhražek, například z cikorky.
21. Existuje opravdu jídlo s názvem čápi s mákem?
Ne, je to jen fiktivní jídlo
Ne, je to označení nepovedeného jídla
Ano, jde o smažené bramborové šišky s mákem
Ano, jde o cukroví
22. Co je nejdražší laskominou na světě? Její cena se pohybuje kolem 1 700 000 Kč za kilo!
kaviár z jesetera albína
bílé lanýže
ryba fugu
šafrán
Kilo bílých lanýžů se může vyšplhat k 80 000 Kč, kilo šafránu vychází na necelých 200 000 Kč!
23. Bez čeho se neobejdete, když budete chtít uvařit slovenskou polévku demikát?
bez hub
bez brambor
bez kapusty
bez brynzy
24. Co je haruľa?
hrachová kaše
polévka
bramborová placka
tvarohový závin z kynutého těsta
25. Z čeho připravíte slovenskou pšenovú kašu?
jáhel
pohanky
pšenice
krupice
26. Objednáte-li si ve Španělsku helados, dostanete:
Zmrzlinu
Těstoviny
Pečené maso
Dort
27. Arborio je japonský druh:
Brambor
Rýže
Fazolek
Těstovin
28. Mezi vánoční pečivo patří:
žemlovka
vánočka
bábovka
štrůdl
29. Pâté de Foie gras je paštika, která se vyrábí ze ztučnělých jater:
vodních ptáků
aljašské tresky
mladých býků
divokých prasat
Jde o francouzskou specialitu, k jejíž výrobě se používají především ztučnělá játra hus a kachen.
30. Pod kterým názvem se skrývá orientální dip, který se skládá hlavně z pečených lilků?
Baba ghanoush
Šuba
Tabbouleh
Shakshuka
Baba ghanoush je typické jídlo levantské kuchyně. Dnes se jedná o velmi oblíbené mezze (drobnou pochutinu) téměř ve všech zemích Blízkého východu.