Kvízové otázky z kategorie Jídlo a vaření
199 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
1. Co je velouté?
Lehká a sametová omáčka na bázi zeleniny
Omáčka s koprem
Krémová omáčka na bázi světlého vývaru
Bohatá omáčka z kvalitního vína
2. Která z uvedených zemí je největším producentem kávy?
Vietnam
Itálie
Etiopie
Kolumbie
3. Od kterého století se datuje pití kávy?
15. století
19. století
3. století
9. století
První doložené pěstování a pití kávy v Jemenu, vznik prvních kaváren v Mekce.
4. Co je to suflé?
Těstoviny
Dezert
Omáčka
Zapečené brambory
Kulinářská specialita, která při pečení díky našlehaným vaječným bílkům zvětší svůj objem
5. Co znamená v gastronomii slovo macerovat?
Vykostit
Táhnout
Marinovat
Nastrouhat
6. Z jaké země pochází sýr gouda?
Itálie
Nizozemí
Švýcarsko
Francie
8. Které jihoitalské město je obvykle považováno za místo narození pizzy?
Řím
Benátky
Florencie
Neapol
9. Koktejl Šroubovák je pomerančový džus, led a jaký alkohol?
Rum
Vodka
Tequila
Gin
10. Co je to hummus?
Kaše z prosa
Turecké křupavé pečivo
Řecká olivová omáčka
Libanonská pomazánka z cizrny
11. Co je to musaka?
Arabské grilované krevety
Řecký pečený pokrm s lilekem a mletým masem
Indický sladký dezert
Bulharská polévka
Musaka je tradiční zapékaný pokrm, připravovaný v oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, dále také lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor.
12. Co je to tempura?
Pikantní indická omáčka
Japonská poleva na dezerty
Želé
Zelenina nebo mořské plody v křupavém těstíčku
Tempura nebo tenpura je japonský pokrm, tvořený kousky ryb, zeleniny nebo ovoce smažených v těstíčku. Recept pochází z portugalského regionu Alentejo, kde se nazývá peixinhos da horta, a do Japonska ho přinesli v 16. století jezuitští misionáři.
13. Co je to Crème brûlée
Francouzská sýrová omáčka
Italská zmrzlina s ořechy a kávou
Hrníčkový dezert s karamelovou krustou
Francouzský dort s višněmi
Crème brûlée je dezert skládající se z custardu – variace pudinku a karamelové krusty na povrchu. Ta je vytvořena rozžhavením cukru na povrchu a to buď pod kuchyňským salamanderem, propanbutanovým hořákem nebo flambováním alkoholem. Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách.
14. Co je to ceviche?
Mexický zahuštěný fazolový krém
Peruánské syrové rybí jídlo s citronovou šťávou
Švédské sladké koláče
Kysané zelí z Koreje
Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa, které se nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi.
15. Z čeho se vyrábí pasta tahini, používaná v orientální kuchyni?
z cizrny
z arašídů
ze sezamu
z mandlí
Tahina je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Existuje ve dvou variantách – z loupaných sezamových semínek a z neloupaných sezamových semínek
16. Co z uvedených potravin obsahuje nejvíce cukru?
Pivo
Banány
Hrozny
Kofola
Banány jsou jedním z nejznámějších druhů ovoce s vysokým obsahem cukru. Obsahují přibližně 22 g cukru na 100 g. Kofola má cukru cca 8 g / 100 g, pivo cca 2 - 5 g, hrozny 16 g.
17. Kterou příchuť má džus, který se přidává do koktejlu Cosmopolitan?
brusinkovou
ananasovou
rybízovou
pomerančovou
18. Jak se jmenuje francouzská pohanková palačinka?
galette
quiche
palette
escargot
19. Cukrárna v Lošticích na Olomoucku je známá prodejem netradiční zmrzliny vyráběné z ...
mýdla
tvarůžků
kaktusu
čabajky
20. Čemu se říkalo culifinda?
mléku s chlebem
bramboráku
náhražce kávy
česnečce
Říkalo se tak buď špatné kávě, nebo kávě z náhražek, například z cikorky.
21. Existuje opravdu jídlo s názvem čápi s mákem?
Ano, jde o smažené bramborové šišky s mákem
Ne, je to jen fiktivní jídlo
Ne, je to označení nepovedeného jídla
Ano, jde o cukroví
22. Co je nejdražší laskominou na světě? Její cena se pohybuje kolem 1 700 000 Kč za kilo!
kaviár z jesetera albína
bílé lanýže
šafrán
ryba fugu
Kilo bílých lanýžů se může vyšplhat k 80 000 Kč, kilo šafránu vychází na necelých 200 000 Kč!
23. Bez čeho se neobejdete, když budete chtít uvařit slovenskou polévku demikát?
bez kapusty
bez hub
bez brynzy
bez brambor
24. Co je haruľa?
tvarohový závin z kynutého těsta
bramborová placka
hrachová kaše
polévka
25. Z čeho připravíte slovenskou pšenovú kašu?
krupice
pohanky
jáhel
pšenice
26. Objednáte-li si ve Španělsku helados, dostanete:
Zmrzlinu
Pečené maso
Těstoviny
Dort
27. Arborio je italský druh:
Těstovin
Fazolek
Brambor
Rýže
Pochází ze severozápadní Itálie, konkrétně z oblasti Piemontu, a je pojmenována po městě Arborio.
28. Mezi vánoční pečivo patří:
žemlovka
štrůdl
vánočka
bábovka
29. Pâté de Foie gras je paštika, která se vyrábí ze ztučnělých jater:
divokých prasat
vodních ptáků
aljašské tresky
mladých býků
Jde o francouzskou specialitu, k jejíž výrobě se používají především ztučnělá játra hus a kachen.
30. Pod kterým názvem se skrývá orientální dip, který se skládá hlavně z pečených lilků?
Tabbouleh
Šuba
Baba ghanoush
Shakshuka
Baba ghanoush je typické jídlo levantské kuchyně. Dnes se jedná o velmi oblíbené mezze (drobnou pochutinu) téměř ve všech zemích Blízkého východu.
Kvízové otázky je možné dále nekomerčně šířit s odkazem na zdroj https://kviz.kvizky.cz
V ostatních případech jen se souhlasem Clonet Computers.
V ostatních případech jen se souhlasem Clonet Computers.