Seznam kvízových otázek podle kategorií
83 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření
Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
1. Co je velouté?
Bohatá omáčka z kvalitního vína
Lehká a sametová omáčka na bázi zeleniny
Omáčka s koprem
Krémová omáčka na bázi světlého vývaru
2. Která z uvedených zemí je největším producentem kávy?
Vietnam
Etiopie
Itálie
Kolumbie
3. Kdy byla poprvé objevena káva?
16. století
19. století
3. století
9. století
4. Co je to suflé?
Dezert
Omáčka
Těstoviny
Zapečené brambory
Kulinářská specialita, která při pečení díky našlehaným vaječným bílkům zvětší svůj objem
5. Co znamená v gastronomii slovo macerovat?
Táhnout
Nastrouhat
Vykostit
Marinovat
6. Z jaké země pochází sýr gouda?
Francie
Itálie
Švýcarsko
Nizozemí
8. Které jihoitalské město je obvykle považováno za místo narození pizzy?
Florencie
Řím
Neapol
Benátky
9. Koktejl Šroubovák je pomerančový džus, led a jaký alkohol?
Vodka
Rum
Tequila
Gin
10. Co je to hummus?
Turecké křupavé pečivo
Řecká olivová omáčka
Libanonská pomazánka z cizrny
Kaše z prosa
11. Co je to musaka?
Bulharská polévka
Arabské grilované krevety
Indický sladký dezert
Řecký pečený pokrm s lilekem a mletým masem
Musaka je tradiční zapékaný pokrm, připravovaný v oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, dále také lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor.
12. Co je to tempura?
Pikantní indická omáčka
Zelenina nebo mořské plody v křupavém těstíčku
Želé
Japonská poleva na dezerty
Tempura nebo tenpura je japonský pokrm, tvořený kousky ryb, zeleniny nebo ovoce smažených v těstíčku. Recept pochází z portugalského regionu Alentejo, kde se nazývá peixinhos da horta, a do Japonska ho přinesli v 16. století jezuitští misionáři.
13. Co je to Crème brûlée
Hrníčkový dezert s karamelovou krustou
Francouzský dort s višněmi
Italská zmrzlina s ořechy a kávou
Francouzská sýrová omáčka
Crème brûlée je dezert skládající se z custardu – variace pudinku a karamelové krusty na povrchu. Ta je vytvořena rozžhavením cukru na povrchu a to buď pod kuchyňským salamanderem, propanbutanovým hořákem nebo flambováním alkoholem. Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách.
14. Co je to ceviche?
Kysané zelí z Koreje
Peruánské syrové rybí jídlo s citronovou šťávou
Mexický zahuštěný fazolový krém
Švédské sladké koláče
Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa, které se nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi.
15. Z čeho se vyrábí pasta tahini, používaná v orientální kuchyni?
ze sezamu
z cizrny
z arašídů
z mandlí
Tahina je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Existuje ve dvou variantách – z loupaných sezamových semínek a z neloupaných sezamových semínek
16. Co z uvedených potravin obsahuje nejvíce cukru?
Banány
Hrozny
Kofola
Pivo
Banány jsou jedním z nejznámějších druhů ovoce s vysokým obsahem cukru. Obsahují přibližně 22 g cukru na 100 g. Kofola má cukru cca 8 g / 100 g, pivo cca 2 - 5 g, hrozny 16 g.
17. Kterou příchuť má džus, který se přidává do koktejlu Cosmopolitan?
rybízovou
pomerančovou
ananasovou
brusinkovou
18. Jak se jmenuje francouzská pohanková palačinka?
escargot
quiche
galette
palette
19. Cukrárna v Lošticích na Olomoucku je známá prodejem netradiční zmrzliny vyráběné z ...
kaktusu
mýdla
čabajky
tvarůžků
20. Čemu se říkalo culifinda?
česnečce
náhražce kávy
bramboráku
mléku s chlebem
Říkalo se tak buď špatné kávě, nebo kávě z náhražek, například z cikorky.
21. Existuje opravdu jídlo s názvem čápi s mákem?
Ne, je to označení nepovedeného jídla
Ne, je to jen fiktivní jídlo
Ano, jde o cukroví
Ano, jde o smažené bramborové šišky s mákem
22. Co je nejdražší laskominou na světě? Její cena se pohybuje kolem 1 700 000 Kč za kilo!
ryba fugu
kaviár z jesetera albína
bílé lanýže
šafrán
Kilo bílých lanýžů se může vyšplhat k 80 000 Kč, kilo šafránu vychází na necelých 200 000 Kč!
23. Bez čeho se neobejdete, když budete chtít uvařit slovenskou polévku demikát?
bez hub
bez brambor
bez kapusty
bez brynzy
24. Co je haruľa?
tvarohový závin z kynutého těsta
polévka
hrachová kaše
bramborová placka
25. Z čeho připravíte slovenskou pšenovú kašu?
jáhel
pšenice
krupice
pohanky
26. Objednáte-li si ve Španělsku helados, dostanete:
Pečené maso
Zmrzlinu
Dort
Těstoviny
27. Arborio je japonský druh:
Brambor
Fazolek
Rýže
Rýže
28. Mezi vánoční pečivo patří:
vánočka
žemlovka
štrůdl
bábovka
29. Pâté de Foie gras je paštika, která se vyrábí ze ztučnělých jater:
divokých prasat
mladých býků
aljašské tresky
vodních ptáků
Jde o francouzskou specialitu, k jejíž výrobě se používají především ztučnělá játra hus a kachen.
30. Pod kterým názvem se skrývá orientální dip, který se skládá hlavně z pečených lilků?
Shakshuka
Baba ghanoush
Šuba
Tabbouleh
Baba ghanoush je typické jídlo levantské kuchyně. Dnes se jedná o velmi oblíbené mezze (drobnou pochutinu) téměř ve všech zemích Blízkého východu.