Seznam kvízových otázek podle kategorií
131 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
1. Co je velouté?
Krémová omáčka na bázi světlého vývaru
Omáčka s koprem
Lehká a sametová omáčka na bázi zeleniny
Bohatá omáčka z kvalitního vína
2. Která z uvedených zemí je největším producentem kávy?
Kolumbie
Itálie
Etiopie
Vietnam
3. Kdy byla poprvé objevena káva?
9. století
16. století
19. století
3. století
4. Co je to suflé?
Omáčka
Zapečené brambory
Těstoviny
Dezert
Kulinářská specialita, která při pečení díky našlehaným vaječným bílkům zvětší svůj objem
5. Co znamená v gastronomii slovo macerovat?
Táhnout
Marinovat
Vykostit
Nastrouhat
6. Z jaké země pochází sýr gouda?
Švýcarsko
Francie
Itálie
Nizozemí
8. Které jihoitalské město je obvykle považováno za místo narození pizzy?
Řím
Florencie
Benátky
Neapol
9. Koktejl Šroubovák je pomerančový džus, led a jaký alkohol?
Vodka
Tequila
Gin
Rum
10. Co je to hummus?
Kaše z prosa
Řecká olivová omáčka
Libanonská pomazánka z cizrny
Turecké křupavé pečivo
11. Co je to musaka?
Řecký pečený pokrm s lilekem a mletým masem
Arabské grilované krevety
Bulharská polévka
Indický sladký dezert
Musaka je tradiční zapékaný pokrm, připravovaný v oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, dále také lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor.
12. Co je to tempura?
Želé
Japonská poleva na dezerty
Zelenina nebo mořské plody v křupavém těstíčku
Pikantní indická omáčka
Tempura nebo tenpura je japonský pokrm, tvořený kousky ryb, zeleniny nebo ovoce smažených v těstíčku. Recept pochází z portugalského regionu Alentejo, kde se nazývá peixinhos da horta, a do Japonska ho přinesli v 16. století jezuitští misionáři.
13. Co je to Crème brûlée
Francouzská sýrová omáčka
Italská zmrzlina s ořechy a kávou
Hrníčkový dezert s karamelovou krustou
Francouzský dort s višněmi
Crème brûlée je dezert skládající se z custardu – variace pudinku a karamelové krusty na povrchu. Ta je vytvořena rozžhavením cukru na povrchu a to buď pod kuchyňským salamanderem, propanbutanovým hořákem nebo flambováním alkoholem. Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách.
14. Co je to ceviche?
Kysané zelí z Koreje
Mexický zahuštěný fazolový krém
Švédské sladké koláče
Peruánské syrové rybí jídlo s citronovou šťávou
Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa, které se nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi.
15. Z čeho se vyrábí pasta tahini, používaná v orientální kuchyni?
z arašídů
z mandlí
ze sezamu
z cizrny
Tahina je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Existuje ve dvou variantách – z loupaných sezamových semínek a z neloupaných sezamových semínek
16. Co z uvedených potravin obsahuje nejvíce cukru?
Pivo
Banány
Kofola
Hrozny
Banány jsou jedním z nejznámějších druhů ovoce s vysokým obsahem cukru. Obsahují přibližně 22 g cukru na 100 g. Kofola má cukru cca 8 g / 100 g, pivo cca 2 - 5 g, hrozny 16 g.
17. Kterou příchuť má džus, který se přidává do koktejlu Cosmopolitan?
brusinkovou
pomerančovou
rybízovou
ananasovou
18. Jak se jmenuje francouzská pohanková palačinka?
escargot
palette
quiche
galette
19. Cukrárna v Lošticích na Olomoucku je známá prodejem netradiční zmrzliny vyráběné z ...
mýdla
čabajky
kaktusu
tvarůžků
20. Čemu se říkalo culifinda?
náhražce kávy
bramboráku
česnečce
mléku s chlebem
Říkalo se tak buď špatné kávě, nebo kávě z náhražek, například z cikorky.
21. Existuje opravdu jídlo s názvem čápi s mákem?
Ne, je to označení nepovedeného jídla
Ano, jde o smažené bramborové šišky s mákem
Ne, je to jen fiktivní jídlo
Ano, jde o cukroví
22. Co je nejdražší laskominou na světě? Její cena se pohybuje kolem 1 700 000 Kč za kilo!
ryba fugu
bílé lanýže
kaviár z jesetera albína
šafrán
Kilo bílých lanýžů se může vyšplhat k 80 000 Kč, kilo šafránu vychází na necelých 200 000 Kč!
23. Bez čeho se neobejdete, když budete chtít uvařit slovenskou polévku demikát?
bez brynzy
bez kapusty
bez hub
bez brambor
24. Co je haruľa?
hrachová kaše
tvarohový závin z kynutého těsta
polévka
bramborová placka
25. Z čeho připravíte slovenskou pšenovú kašu?
pohanky
pšenice
jáhel
krupice
26. Objednáte-li si ve Španělsku helados, dostanete:
Dort
Zmrzlinu
Těstoviny
Pečené maso
27. Arborio je japonský druh:
Fazolek
Rýže
Těstovin
Brambor
28. Mezi vánoční pečivo patří:
vánočka
bábovka
štrůdl
žemlovka
29. Pâté de Foie gras je paštika, která se vyrábí ze ztučnělých jater:
aljašské tresky
vodních ptáků
divokých prasat
mladých býků
Jde o francouzskou specialitu, k jejíž výrobě se používají především ztučnělá játra hus a kachen.
30. Pod kterým názvem se skrývá orientální dip, který se skládá hlavně z pečených lilků?
Šuba
Shakshuka
Tabbouleh
Baba ghanoush
Baba ghanoush je typické jídlo levantské kuchyně. Dnes se jedná o velmi oblíbené mezze (drobnou pochutinu) téměř ve všech zemích Blízkého východu.