Seznam kvízových otázek podle kategorií

82 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

kvizove otazky o vareni a jidle

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.


1. Co je velouté?
Bohatá omáčka z kvalitního vína
Omáčka s koprem
Krémová omáčka na bázi světlého vývaru
Lehká a sametová omáčka na bázi zeleniny
3. Kdy byla poprvé objevena káva?
19. století
16. století
9. století
3. století
4. Co je to suflé?
Omáčka
Dezert
Zapečené brambory
Těstoviny
Kulinářská specialita, která při pečení díky našlehaným vaječným bílkům zvětší svůj objem
5. Co znamená v gastronomii slovo macerovat?
Marinovat
Vykostit
Táhnout
Nastrouhat
6. Z jaké země pochází sýr gouda?
Itálie
Francie
Švýcarsko
Nizozemí
10. Co je to hummus?
Libanonská pomazánka z cizrny
Kaše z prosa
Turecké křupavé pečivo
Řecká olivová omáčka
11. Co je to musaka?
Bulharská polévka
Arabské grilované krevety
Indický sladký dezert
Řecký pečený pokrm s lilekem a mletým masem
Musaka je tradiční zapékaný pokrm, připravovaný v oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, dále také lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor.
12. Co je to tempura?
Pikantní indická omáčka
Japonská poleva na dezerty
Zelenina nebo mořské plody v křupavém těstíčku
Želé
Tempura nebo tenpura je japonský pokrm, tvořený kousky ryb, zeleniny nebo ovoce smažených v těstíčku. Recept pochází z portugalského regionu Alentejo, kde se nazývá peixinhos da horta, a do Japonska ho přinesli v 16. století jezuitští misionáři.
13. Co je to Crème brûlée
Italská zmrzlina s ořechy a kávou
Francouzská sýrová omáčka
Francouzský dort s višněmi
Hrníčkový dezert s karamelovou krustou
Crème brûlée je dezert skládající se z custardu – variace pudinku a karamelové krusty na povrchu. Ta je vytvořena rozžhavením cukru na povrchu a to buď pod kuchyňským salamanderem, propanbutanovým hořákem nebo flambováním alkoholem. Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách.
14. Co je to ceviche?
Mexický zahuštěný fazolový krém
Kysané zelí z Koreje
Peruánské syrové rybí jídlo s citronovou šťávou
Švédské sladké koláče
Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa, které se nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi.
15. Z čeho se vyrábí pasta tahini, používaná v orientální kuchyni?
z mandlí
z cizrny
z arašídů
ze sezamu
Tahina je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Existuje ve dvou variantách – z loupaných sezamových semínek a z neloupaných sezamových semínek
16. Co z uvedených potravin obsahuje nejvíce cukru?
Hrozny
Kofola
Banány
Pivo
Banány jsou jedním z nejznámějších druhů ovoce s vysokým obsahem cukru. Obsahují přibližně 22 g cukru na 100 g. Kofola má cukru cca 8 g / 100 g, pivo cca 2 - 5 g, hrozny 16 g.
20. Čemu se říkalo culifinda?
mléku s chlebem
náhražce kávy
bramboráku
česnečce
Říkalo se tak buď špatné kávě, nebo kávě z náhražek, například z cikorky.
21. Existuje opravdu jídlo s názvem čápi s mákem?
Ne, je to označení nepovedeného jídla
Ano, jde o smažené bramborové šišky s mákem
Ne, je to jen fiktivní jídlo
Ano, jde o cukroví
22. Co je nejdražší laskominou na světě? Její cena se pohybuje kolem 1 700 000 Kč za kilo!
bílé lanýže
šafrán
kaviár z jesetera albína
ryba fugu
Kilo bílých lanýžů se může vyšplhat k 80 000 Kč, kilo šafránu vychází na necelých 200 000 Kč!
24. Co je haruľa?
polévka
hrachová kaše
bramborová placka
tvarohový závin z kynutého těsta
26. Objednáte-li si ve Španělsku helados, dostanete:
Pečené maso
Zmrzlinu
Těstoviny
Dort
27. Arborio je japonský druh:
Rýže
Brambor
Fazolek
Rýže
28. Mezi vánoční pečivo patří:
žemlovka
bábovka
vánočka
štrůdl
29. Pâté de Foie gras je paštika, která se vyrábí ze ztučnělých jater:
aljašské tresky
divokých prasat
mladých býků
vodních ptáků
Jde o francouzskou specialitu, k jejíž výrobě se používají především ztučnělá játra hus a kachen.
30. Pod kterým názvem se skrývá orientální dip, který se skládá hlavně z pečených lilků?
Tabbouleh
Šuba
Baba ghanoush
Shakshuka
Baba ghanoush je typické jídlo levantské kuchyně. Dnes se jedná o velmi oblíbené mezze (drobnou pochutinu) téměř ve všech zemích Blízkého východu.