Kvízové otázky z kategorie Jídlo a vaření
199 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
1. Co je velouté?
Krémová omáčka na bázi světlého vývaru
Lehká a sametová omáčka na bázi zeleniny
Bohatá omáčka z kvalitního vína
Omáčka s koprem
2. Která z uvedených zemí je největším producentem kávy?
Itálie
Vietnam
Kolumbie
Etiopie
3. Od kterého století se datuje pití kávy?
3. století
19. století
9. století
15. století
První doložené pěstování a pití kávy v Jemenu, vznik prvních kaváren v Mekce.
4. Co je to suflé?
Zapečené brambory
Těstoviny
Omáčka
Dezert
Kulinářská specialita, která při pečení díky našlehaným vaječným bílkům zvětší svůj objem
5. Co znamená v gastronomii slovo macerovat?
Marinovat
Vykostit
Nastrouhat
Táhnout
6. Z jaké země pochází sýr gouda?
Francie
Itálie
Švýcarsko
Nizozemí
8. Které jihoitalské město je obvykle považováno za místo narození pizzy?
Neapol
Florencie
Benátky
Řím
9. Koktejl Šroubovák je pomerančový džus, led a jaký alkohol?
Tequila
Gin
Rum
Vodka
10. Co je to hummus?
Kaše z prosa
Libanonská pomazánka z cizrny
Turecké křupavé pečivo
Řecká olivová omáčka
11. Co je to musaka?
Řecký pečený pokrm s lilekem a mletým masem
Bulharská polévka
Indický sladký dezert
Arabské grilované krevety
Musaka je tradiční zapékaný pokrm, připravovaný v oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, dále také lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor.
12. Co je to tempura?
Želé
Japonská poleva na dezerty
Zelenina nebo mořské plody v křupavém těstíčku
Pikantní indická omáčka
Tempura nebo tenpura je japonský pokrm, tvořený kousky ryb, zeleniny nebo ovoce smažených v těstíčku. Recept pochází z portugalského regionu Alentejo, kde se nazývá peixinhos da horta, a do Japonska ho přinesli v 16. století jezuitští misionáři.
13. Co je to Crème brûlée
Italská zmrzlina s ořechy a kávou
Francouzský dort s višněmi
Francouzská sýrová omáčka
Hrníčkový dezert s karamelovou krustou
Crème brûlée je dezert skládající se z custardu – variace pudinku a karamelové krusty na povrchu. Ta je vytvořena rozžhavením cukru na povrchu a to buď pod kuchyňským salamanderem, propanbutanovým hořákem nebo flambováním alkoholem. Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách.
14. Co je to ceviche?
Kysané zelí z Koreje
Švédské sladké koláče
Peruánské syrové rybí jídlo s citronovou šťávou
Mexický zahuštěný fazolový krém
Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa, které se nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi.
15. Z čeho se vyrábí pasta tahini, používaná v orientální kuchyni?
z mandlí
z cizrny
ze sezamu
z arašídů
Tahina je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Existuje ve dvou variantách – z loupaných sezamových semínek a z neloupaných sezamových semínek
16. Co z uvedených potravin obsahuje nejvíce cukru?
Kofola
Hrozny
Banány
Pivo
Banány jsou jedním z nejznámějších druhů ovoce s vysokým obsahem cukru. Obsahují přibližně 22 g cukru na 100 g. Kofola má cukru cca 8 g / 100 g, pivo cca 2 - 5 g, hrozny 16 g.
17. Kterou příchuť má džus, který se přidává do koktejlu Cosmopolitan?
ananasovou
pomerančovou
rybízovou
brusinkovou
18. Jak se jmenuje francouzská pohanková palačinka?
palette
quiche
galette
escargot
19. Cukrárna v Lošticích na Olomoucku je známá prodejem netradiční zmrzliny vyráběné z ...
mýdla
čabajky
tvarůžků
kaktusu
20. Čemu se říkalo culifinda?
mléku s chlebem
bramboráku
náhražce kávy
česnečce
Říkalo se tak buď špatné kávě, nebo kávě z náhražek, například z cikorky.
21. Existuje opravdu jídlo s názvem čápi s mákem?
Ne, je to jen fiktivní jídlo
Ano, jde o smažené bramborové šišky s mákem
Ne, je to označení nepovedeného jídla
Ano, jde o cukroví
22. Co je nejdražší laskominou na světě? Její cena se pohybuje kolem 1 700 000 Kč za kilo!
ryba fugu
kaviár z jesetera albína
bílé lanýže
šafrán
Kilo bílých lanýžů se může vyšplhat k 80 000 Kč, kilo šafránu vychází na necelých 200 000 Kč!
23. Bez čeho se neobejdete, když budete chtít uvařit slovenskou polévku demikát?
bez hub
bez brynzy
bez brambor
bez kapusty
24. Co je haruľa?
bramborová placka
hrachová kaše
tvarohový závin z kynutého těsta
polévka
25. Z čeho připravíte slovenskou pšenovú kašu?
pšenice
krupice
pohanky
jáhel
26. Objednáte-li si ve Španělsku helados, dostanete:
Dort
Těstoviny
Zmrzlinu
Pečené maso
27. Arborio je italský druh:
Rýže
Těstovin
Brambor
Fazolek
Pochází ze severozápadní Itálie, konkrétně z oblasti Piemontu, a je pojmenována po městě Arborio.
28. Mezi vánoční pečivo patří:
žemlovka
bábovka
štrůdl
vánočka
29. Pâté de Foie gras je paštika, která se vyrábí ze ztučnělých jater:
mladých býků
aljašské tresky
divokých prasat
vodních ptáků
Jde o francouzskou specialitu, k jejíž výrobě se používají především ztučnělá játra hus a kachen.
30. Pod kterým názvem se skrývá orientální dip, který se skládá hlavně z pečených lilků?
Šuba
Shakshuka
Tabbouleh
Baba ghanoush
Baba ghanoush je typické jídlo levantské kuchyně. Dnes se jedná o velmi oblíbené mezze (drobnou pochutinu) téměř ve všech zemích Blízkého východu.