Seznam kvízových otázek podle kategorií
184 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
1. Co je velouté?
Bohatá omáčka z kvalitního vína
Krémová omáčka na bázi světlého vývaru
Lehká a sametová omáčka na bázi zeleniny
Omáčka s koprem
2. Která z uvedených zemí je největším producentem kávy?
Kolumbie
Etiopie
Itálie
Vietnam
3. Od kterého století se datuje pití kávy?
15. století
3. století
9. století
19. století
První doložené pěstování a pití kávy v Jemenu, vznik prvních kaváren v Mekce.
4. Co je to suflé?
Omáčka
Dezert
Těstoviny
Zapečené brambory
Kulinářská specialita, která při pečení díky našlehaným vaječným bílkům zvětší svůj objem
5. Co znamená v gastronomii slovo macerovat?
Marinovat
Táhnout
Nastrouhat
Vykostit
6. Z jaké země pochází sýr gouda?
Švýcarsko
Nizozemí
Francie
Itálie
8. Které jihoitalské město je obvykle považováno za místo narození pizzy?
Řím
Benátky
Neapol
Florencie
9. Koktejl Šroubovák je pomerančový džus, led a jaký alkohol?
Gin
Rum
Vodka
Tequila
10. Co je to hummus?
Turecké křupavé pečivo
Řecká olivová omáčka
Kaše z prosa
Libanonská pomazánka z cizrny
11. Co je to musaka?
Indický sladký dezert
Řecký pečený pokrm s lilekem a mletým masem
Arabské grilované krevety
Bulharská polévka
Musaka je tradiční zapékaný pokrm, připravovaný v oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, dále také lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor.
12. Co je to tempura?
Želé
Japonská poleva na dezerty
Pikantní indická omáčka
Zelenina nebo mořské plody v křupavém těstíčku
Tempura nebo tenpura je japonský pokrm, tvořený kousky ryb, zeleniny nebo ovoce smažených v těstíčku. Recept pochází z portugalského regionu Alentejo, kde se nazývá peixinhos da horta, a do Japonska ho přinesli v 16. století jezuitští misionáři.
13. Co je to Crème brûlée
Francouzský dort s višněmi
Italská zmrzlina s ořechy a kávou
Hrníčkový dezert s karamelovou krustou
Francouzská sýrová omáčka
Crème brûlée je dezert skládající se z custardu – variace pudinku a karamelové krusty na povrchu. Ta je vytvořena rozžhavením cukru na povrchu a to buď pod kuchyňským salamanderem, propanbutanovým hořákem nebo flambováním alkoholem. Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách.
14. Co je to ceviche?
Kysané zelí z Koreje
Peruánské syrové rybí jídlo s citronovou šťávou
Švédské sladké koláče
Mexický zahuštěný fazolový krém
Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa, které se nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi.
15. Z čeho se vyrábí pasta tahini, používaná v orientální kuchyni?
z cizrny
z arašídů
ze sezamu
z mandlí
Tahina je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Existuje ve dvou variantách – z loupaných sezamových semínek a z neloupaných sezamových semínek
16. Co z uvedených potravin obsahuje nejvíce cukru?
Kofola
Banány
Pivo
Hrozny
Banány jsou jedním z nejznámějších druhů ovoce s vysokým obsahem cukru. Obsahují přibližně 22 g cukru na 100 g. Kofola má cukru cca 8 g / 100 g, pivo cca 2 - 5 g, hrozny 16 g.
17. Kterou příchuť má džus, který se přidává do koktejlu Cosmopolitan?
rybízovou
pomerančovou
brusinkovou
ananasovou
18. Jak se jmenuje francouzská pohanková palačinka?
escargot
quiche
galette
palette
19. Cukrárna v Lošticích na Olomoucku je známá prodejem netradiční zmrzliny vyráběné z ...
mýdla
tvarůžků
kaktusu
čabajky
20. Čemu se říkalo culifinda?
mléku s chlebem
bramboráku
česnečce
náhražce kávy
Říkalo se tak buď špatné kávě, nebo kávě z náhražek, například z cikorky.
21. Existuje opravdu jídlo s názvem čápi s mákem?
Ne, je to jen fiktivní jídlo
Ano, jde o smažené bramborové šišky s mákem
Ano, jde o cukroví
Ne, je to označení nepovedeného jídla
22. Co je nejdražší laskominou na světě? Její cena se pohybuje kolem 1 700 000 Kč za kilo!
kaviár z jesetera albína
šafrán
ryba fugu
bílé lanýže
Kilo bílých lanýžů se může vyšplhat k 80 000 Kč, kilo šafránu vychází na necelých 200 000 Kč!
23. Bez čeho se neobejdete, když budete chtít uvařit slovenskou polévku demikát?
bez brynzy
bez hub
bez brambor
bez kapusty
24. Co je haruľa?
tvarohový závin z kynutého těsta
bramborová placka
polévka
hrachová kaše
25. Z čeho připravíte slovenskou pšenovú kašu?
pohanky
krupice
jáhel
pšenice
26. Objednáte-li si ve Španělsku helados, dostanete:
Dort
Zmrzlinu
Pečené maso
Těstoviny
27. Arborio je italský druh:
Brambor
Fazolek
Těstovin
Rýže
Pochází ze severozápadní Itálie, konkrétně z oblasti Piemontu, a je pojmenována po městě Arborio.
28. Mezi vánoční pečivo patří:
žemlovka
štrůdl
vánočka
bábovka
29. Pâté de Foie gras je paštika, která se vyrábí ze ztučnělých jater:
mladých býků
aljašské tresky
divokých prasat
vodních ptáků
Jde o francouzskou specialitu, k jejíž výrobě se používají především ztučnělá játra hus a kachen.
30. Pod kterým názvem se skrývá orientální dip, který se skládá hlavně z pečených lilků?
Shakshuka
Baba ghanoush
Tabbouleh
Šuba
Baba ghanoush je typické jídlo levantské kuchyně. Dnes se jedná o velmi oblíbené mezze (drobnou pochutinu) téměř ve všech zemích Blízkého východu.