Seznam kvízových otázek podle kategorií
184 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
31. Co je halloumi?
Syrský pokrm z mletého masa
Houby s pohankou
Řecký sýr
Turecký dezert
Halloumi je sýr, původně z kozího a ovčího mléka, který je vyráběn hlavně na Kypru. Jedná se o ideální sýr na grilování, opékání či smažení.
32. Jak se jmenuje oblíbený mexický pokrm z avokáda?
Avocados
Huevos rancheros
Salsa
Guacamole
Guacamole je avokádová pomazánka, která byla připravována již Aztéky. Kromě avokáda se do pomazánky nejčastěji přidává mořská sůl, limetková nebo citronová šťáva, chilli a rajčata.
33. Co se skrývá pod exotickým názvem dim sum?
Tradiční vietnamská polévka
Nakládaný zázvor
Čínské plněné knedlíčky
Thajský nudlový pokrm
Dim sum jsou dnes velmi oblíbené plněné knedlíčky, které si nejvíce spojujeme s Čínou. Mají mnoho variant, nejčastěji se setkáváme s napařovanými knedlíčky plněnými masem či zeleninou.
34. Co je kimchi?
Vietnamské jarní závitky
Salát z fermentované zeleniny
Fermentovaná chilli pasta
Plody kustovnice čínské
Kimchi je korejské národní jídlo připravované z nakládané a fermentované zeleniny. Je to vynikající přirozený zdroj vitamínů, minerálů a laktobacilů.
35. Která z následujících polévek se neservíruje studená?
Tarator
Vichyssoise
Gazpacho
Minestrone
36. Jak se nazývají smažené rýžové kuličky typické pro Sicílii?
Panzerotti
Burissoni
Cannoli
Arancini
Arancini jsou tradičním sicilským pokrmem. Jedná se o kuličky z vařené rýže, které jsou nejčastěji plněné masovým ragú, ale také sýrem nebo lososem. Podle svého vzezření dostaly název arancini, tedy „malé pomeranče“.
37. Který dezert vám přinesou, objednáte-li si fondant?
Marcipánový dortík
Čokoládovou pěnu
Perník s cukrovou polevou
Teplý čokoládový dezert
Čokoládový fondant je teplý dezert původem z Francie. Jedná se o nenápadnou bábovičku s tekutým čokoládovým srdcem.
38. Ve školních jídelnách se často objevoval v nabídce holanďan. O jaký pokrm se jedná?
Sekaný vepřový řízek se sýrem
Řízek plněný šunkou a sýrem
Karbanátek s rajčatovou omáčkou
Kuřecí plátek na bylinkách
39. Pokud si objednáte kaťák neboli katův šleh, co dostanete?
Na zadek
Rozklepaný velký řízek
Chilli omáčku
Pikantní masovou směs
40. Vošouch si můžete dát na Plzeňsku. Co to je?
bramborák
langoš
chleba se sádlem
párek v rohlíku
41. Hospodyňky na Slovácku dodnes rády pečou jednoduché beleše. O jaké jídlo jde?
Kachní prsa plněná zelím
Rohlíky
Karbanátky
Kynuté placky
42. Pokrm, kterému se v Českých Budějovicích říká pikador. Co byste pod tímto označením hledali?
smažený sýr v housce
párek v rohlíku
gyros z jehněčího masa
hranolky s tatarkou
43. Pomocí čeho můžete v kuchyni legírovat?
Másla a mouky
Soli a octa
Žloutku a smetany
Cukru
44. Jak se nazývá balkánské jídlo z masa, zeleniny a rýže?
Džuveč
Souvlaki
Pljeskavica
Sarma
45. Co je hlavní surovinou pasty, z níž se vyrábí japonské Mochi koláčky?
Fazole
Sója
Kukuřice
Rýže
46. Které ovoce je tradičně součástí Hraběnčiných řezů?
Broskve
Hrušky
Jablka
Meruňky
47. Sandwich nazývají Italové kterým slovem?
Bruschetta
Panini
Ciabatta
Focaccia
48. Produkt ze soji známý jako javánské maso se nazývá:
Tempeh
Edamame
Miso
Tofu
Tempehu se jinak říká “javánské maso”. Oblíbený je především v Indonésii, ale už i u nás se stal známým a často používaným díky jeho obsahu komplexních bílkovin.
49. Který je tradiční Velikonoční dezert v České republice?
Velikonoční puding
Bábovka
Mazanec
Vánočka
50. Která z uvedených ingrediencí nepatří do tradiční svíčkové omáčky?
Vejce
Mrkev
Cibule
Celer
51. Bez čeho se neobejdou škubánky?
Bez prášku do pečiva
Bez brambor
Bez hladké mouky
Bez vejce
52. Co nepatří do klasického leča?
Kyselé okurky
Rajčata
Klobása
Paprika
53. Ze kterého masa se připravuje tradiční tlačenka?
Jehněčího
Vepřového
Hovězího
Kuřecího
54. Čím je naplněn oblíbený retro dezert špička?
Povidly
Likérem
Marmeládou
Šlehačkou
55. Do kterých knedlíků se často přidávají nasekané bylinky?
Do houskových
Do karlovarských
Do bramborových
Do chlupatých
56. Odkud pochází sushi?
Thajsko
Japonsko
Čína
Vietnam
Možná budete překvapeni, že sushi nepochází z Japonska, jak by většina z nás předpokládala, ale jeho kolébkou je Čína (4. st.). Do Japonska se sushi dostalo až v 7. století n. l.
57. Co je to FRGÁL?
Sýrový cop
Skopový guláš
Kozí sýr
Koláč
Frgál je druh sladkého pečiva tradičně vyráběný na Valašsku, v Čechách je známější pod označením koláč nebo pecák. Na rozdíl od běžných koláčů má frgál obvykle průměr kolem 30 cm, je vyroben z kynutého těsta a je posypán drobenkou.
58. Co je to KOČIČÍ SVATBA?
koláč
cukrová poleva
masová směs se zeleninou
pokrm z krup a hrachu
Jihočeská specialita. Jedná se o směs vařeného hrachu a ječných krupek s osmaženou cibulkou a česnekem.
59. Co je to VOPICH?
kynuté těsto
křen s jablky
libeček
šťouchané brambory
60. Co je v regionální kuchyni BÁČ?
vývar z oháňky
jablkový závin
bramborová buchta
květák
Západní Čechy - Báč je dobrý bramborový pokrm s kousky uzeného nebo škvarků.