Seznam kvízových otázek podle kategorií

114 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

kvizove otazky o vareni a jidle

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.


31. Co je halloumi?
Turecký dezert
Houby s pohankou
Syrský pokrm z mletého masa
Řecký sýr
Halloumi je sýr, původně z kozího a ovčího mléka, který je vyráběn hlavně na Kypru. Jedná se o ideální sýr na grilování, opékání či smažení.
32. Jak se jmenuje oblíbený mexický pokrm z avokáda?
Guacamole
Avocados
Salsa
Huevos rancheros
Guacamole je avokádová pomazánka, která byla připravována již Aztéky. Kromě avokáda se do pomazánky nejčastěji přidává mořská sůl, limetková nebo citronová šťáva, chilli a rajčata.
33. Co se skrývá pod exotickým názvem dim sum?
Tradiční vietnamská polévka
Nakládaný zázvor
Thajský nudlový pokrm
Čínské plněné knedlíčky
Dim sum jsou dnes velmi oblíbené plněné knedlíčky, které si nejvíce spojujeme s Čínou. Mají mnoho variant, nejčastěji se setkáváme s napařovanými knedlíčky plněnými masem či zeleninou.
34. Co je kimchi?
Salát z fermentované zeleniny
Vietnamské jarní závitky
Plody kustovnice čínské
Fermentovaná chilli pasta
Kimchi je korejské národní jídlo připravované z nakládané a fermentované zeleniny. Je to vynikající přirozený zdroj vitamínů, minerálů a laktobacilů.
36. Jak se nazývají smažené rýžové kuličky typické pro Sicílii?
Cannoli
Arancini
Burissoni
Panzerotti
Arancini jsou tradičním sicilským pokrmem. Jedná se o kuličky z vařené rýže, které jsou nejčastěji plněné masovým ragú, ale také sýrem nebo lososem. Podle svého vzezření dostaly název arancini, tedy „malé pomeranče“.
37. Který dezert vám přinesou, objednáte-li si fondant?
Marcipánový dortík
Čokoládovou pěnu
Perník s cukrovou polevou
Teplý čokoládový dezert
Čokoládový fondant je teplý dezert původem z Francie. Jedná se o nenápadnou bábovičku s tekutým čokoládovým srdcem.
38. Ve školních jídelnách se často objevoval v nabídce holanďan. O jaký pokrm se jedná?
Řízek plněný šunkou a sýrem
Karbanátek s rajčatovou omáčkou
Sekaný vepřový řízek se sýrem
Kuřecí plátek na bylinkách
39. Pokud si objednáte kaťák neboli katův šleh, co dostanete?
Na zadek
Chilli omáčku
Pikantní masovou směs
Rozklepaný velký řízek
40. Vošouch si můžete dát na Plzeňsku. Co to je?
chleba se sádlem
párek v rohlíku
langoš
bramborák
41. Hospodyňky na Slovácku dodnes rády pečou jednoduché beleše. O jaké jídlo jde?
Rohlíky
Kynuté placky
Karbanátky
Kachní prsa plněná zelím
42. Pokrm, kterému se v Českých Budějovicích říká pikador. Co byste pod tímto označením hledali?
hranolky s tatarkou
párek v rohlíku
smažený sýr v housce
gyros z jehněčího masa
43. Pomocí čeho můžete v kuchyni legírovat?
Cukru
Másla a mouky
Soli a octa
Žloutku a smetany
47. Sandwich nazývají Italové kterým slovem?
Ciabatta
Panini
Focaccia
Bruschetta
48. Produkt ze soji známý jako javánské maso se nazývá:
Edamame
Tofu
Tempeh
Miso
Tempehu se jinak říká “javánské maso”. Oblíbený je především v Indonésii, ale už i u nás se stal známým a často používaným díky jeho obsahu komplexních bílkovin.
49. Který je tradiční Velikonoční dezert v České republice?
Vánočka
Velikonoční puding
Mazanec
Bábovka
51. Bez čeho se neobejdou škubánky?
Bez brambor
Bez hladké mouky
Bez vejce
Bez prášku do pečiva
52. Co nepatří do klasického leča?
Rajčata
Kyselé okurky
Klobása
Paprika
53. Ze kterého masa se připravuje tradiční tlačenka?
Vepřového
Hovězího
Kuřecího
Jehněčího
54. Čím je naplněn oblíbený retro dezert špička?
Šlehačkou
Likérem
Povidly
Marmeládou
55. Do kterých knedlíků se často přidávají nasekané bylinky?
Do chlupatých
Do bramborových
Do karlovarských
Do houskových
56. Odkud pochází sushi?
Japonsko
Vietnam
Thajsko
Čína
Možná budete překvapeni, že sushi nepochází z Japonska, jak by většina z nás předpokládala, ale jeho kolébkou je Čína (4. st.). Do Japonska se sushi dostalo až v 7. století n. l.
57. Co je to FRGÁL?
Koláč
Skopový guláš
Sýrový cop
Kozí sýr
Frgál je druh sladkého pečiva tradičně vyráběný na Valašsku, v Čechách je známější pod označením koláč nebo pecák. Na rozdíl od běžných koláčů má frgál obvykle průměr kolem 30 cm, je vyroben z kynutého těsta a je posypán drobenkou.
58. Co je to KOČIČÍ SVATBA?
masová směs se zeleninou
cukrová poleva
koláč
pokrm z krup a hrachu
Jihočeská specialita. Jedná se o směs vařeného hrachu a ječných krupek s osmaženou cibulkou a česnekem.
59. Co je to VOPICH?
šťouchané brambory
kynuté těsto
křen s jablky
libeček
60. Co je v regionální kuchyni BÁČ?
bramborová buchta
květák
jablkový závin
vývar z oháňky
Západní Čechy - Báč je dobrý bramborový pokrm s kousky uzeného nebo škvarků.