Seznam kvízových otázek podle kategorií

136 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

kvizove otazky o vareni a jidle

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.


31. Co je halloumi?
Houby s pohankou
Turecký dezert
Syrský pokrm z mletého masa
Řecký sýr
Halloumi je sýr, původně z kozího a ovčího mléka, který je vyráběn hlavně na Kypru. Jedná se o ideální sýr na grilování, opékání či smažení.
32. Jak se jmenuje oblíbený mexický pokrm z avokáda?
Huevos rancheros
Salsa
Avocados
Guacamole
Guacamole je avokádová pomazánka, která byla připravována již Aztéky. Kromě avokáda se do pomazánky nejčastěji přidává mořská sůl, limetková nebo citronová šťáva, chilli a rajčata.
33. Co se skrývá pod exotickým názvem dim sum?
Tradiční vietnamská polévka
Čínské plněné knedlíčky
Thajský nudlový pokrm
Nakládaný zázvor
Dim sum jsou dnes velmi oblíbené plněné knedlíčky, které si nejvíce spojujeme s Čínou. Mají mnoho variant, nejčastěji se setkáváme s napařovanými knedlíčky plněnými masem či zeleninou.
34. Co je kimchi?
Plody kustovnice čínské
Salát z fermentované zeleniny
Fermentovaná chilli pasta
Vietnamské jarní závitky
Kimchi je korejské národní jídlo připravované z nakládané a fermentované zeleniny. Je to vynikající přirozený zdroj vitamínů, minerálů a laktobacilů.
36. Jak se nazývají smažené rýžové kuličky typické pro Sicílii?
Arancini
Cannoli
Burissoni
Panzerotti
Arancini jsou tradičním sicilským pokrmem. Jedná se o kuličky z vařené rýže, které jsou nejčastěji plněné masovým ragú, ale také sýrem nebo lososem. Podle svého vzezření dostaly název arancini, tedy „malé pomeranče“.
37. Který dezert vám přinesou, objednáte-li si fondant?
Čokoládovou pěnu
Teplý čokoládový dezert
Perník s cukrovou polevou
Marcipánový dortík
Čokoládový fondant je teplý dezert původem z Francie. Jedná se o nenápadnou bábovičku s tekutým čokoládovým srdcem.
38. Ve školních jídelnách se často objevoval v nabídce holanďan. O jaký pokrm se jedná?
Karbanátek s rajčatovou omáčkou
Řízek plněný šunkou a sýrem
Kuřecí plátek na bylinkách
Sekaný vepřový řízek se sýrem
39. Pokud si objednáte kaťák neboli katův šleh, co dostanete?
Na zadek
Chilli omáčku
Rozklepaný velký řízek
Pikantní masovou směs
40. Vošouch si můžete dát na Plzeňsku. Co to je?
bramborák
párek v rohlíku
langoš
chleba se sádlem
41. Hospodyňky na Slovácku dodnes rády pečou jednoduché beleše. O jaké jídlo jde?
Karbanátky
Rohlíky
Kachní prsa plněná zelím
Kynuté placky
42. Pokrm, kterému se v Českých Budějovicích říká pikador. Co byste pod tímto označením hledali?
párek v rohlíku
smažený sýr v housce
hranolky s tatarkou
gyros z jehněčího masa
43. Pomocí čeho můžete v kuchyni legírovat?
Másla a mouky
Žloutku a smetany
Cukru
Soli a octa
47. Sandwich nazývají Italové kterým slovem?
Focaccia
Bruschetta
Ciabatta
Panini
48. Produkt ze soji známý jako javánské maso se nazývá:
Edamame
Miso
Tofu
Tempeh
Tempehu se jinak říká “javánské maso”. Oblíbený je především v Indonésii, ale už i u nás se stal známým a často používaným díky jeho obsahu komplexních bílkovin.
49. Který je tradiční Velikonoční dezert v České republice?
Vánočka
Mazanec
Bábovka
Velikonoční puding
51. Bez čeho se neobejdou škubánky?
Bez brambor
Bez prášku do pečiva
Bez vejce
Bez hladké mouky
52. Co nepatří do klasického leča?
Klobása
Rajčata
Paprika
Kyselé okurky
53. Ze kterého masa se připravuje tradiční tlačenka?
Jehněčího
Kuřecího
Hovězího
Vepřového
54. Čím je naplněn oblíbený retro dezert špička?
Šlehačkou
Marmeládou
Likérem
Povidly
55. Do kterých knedlíků se často přidávají nasekané bylinky?
Do houskových
Do bramborových
Do karlovarských
Do chlupatých
56. Odkud pochází sushi?
Vietnam
Thajsko
Čína
Japonsko
Možná budete překvapeni, že sushi nepochází z Japonska, jak by většina z nás předpokládala, ale jeho kolébkou je Čína (4. st.). Do Japonska se sushi dostalo až v 7. století n. l.
57. Co je to FRGÁL?
Skopový guláš
Koláč
Sýrový cop
Kozí sýr
Frgál je druh sladkého pečiva tradičně vyráběný na Valašsku, v Čechách je známější pod označením koláč nebo pecák. Na rozdíl od běžných koláčů má frgál obvykle průměr kolem 30 cm, je vyroben z kynutého těsta a je posypán drobenkou.
58. Co je to KOČIČÍ SVATBA?
masová směs se zeleninou
cukrová poleva
koláč
pokrm z krup a hrachu
Jihočeská specialita. Jedná se o směs vařeného hrachu a ječných krupek s osmaženou cibulkou a česnekem.
59. Co je to VOPICH?
šťouchané brambory
libeček
kynuté těsto
křen s jablky
60. Co je v regionální kuchyni BÁČ?
vývar z oháňky
bramborová buchta
jablkový závin
květák
Západní Čechy - Báč je dobrý bramborový pokrm s kousky uzeného nebo škvarků.