Seznam kvízových otázek podle kategorií
184 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
31. Co je halloumi?
Řecký sýr
Turecký dezert
Houby s pohankou
Syrský pokrm z mletého masa
Halloumi je sýr, původně z kozího a ovčího mléka, který je vyráběn hlavně na Kypru. Jedná se o ideální sýr na grilování, opékání či smažení.
32. Jak se jmenuje oblíbený mexický pokrm z avokáda?
Guacamole
Huevos rancheros
Avocados
Salsa
Guacamole je avokádová pomazánka, která byla připravována již Aztéky. Kromě avokáda se do pomazánky nejčastěji přidává mořská sůl, limetková nebo citronová šťáva, chilli a rajčata.
33. Co se skrývá pod exotickým názvem dim sum?
Čínské plněné knedlíčky
Tradiční vietnamská polévka
Thajský nudlový pokrm
Nakládaný zázvor
Dim sum jsou dnes velmi oblíbené plněné knedlíčky, které si nejvíce spojujeme s Čínou. Mají mnoho variant, nejčastěji se setkáváme s napařovanými knedlíčky plněnými masem či zeleninou.
34. Co je kimchi?
Fermentovaná chilli pasta
Plody kustovnice čínské
Salát z fermentované zeleniny
Vietnamské jarní závitky
Kimchi je korejské národní jídlo připravované z nakládané a fermentované zeleniny. Je to vynikající přirozený zdroj vitamínů, minerálů a laktobacilů.
35. Která z následujících polévek se neservíruje studená?
Minestrone
Tarator
Gazpacho
Vichyssoise
36. Jak se nazývají smažené rýžové kuličky typické pro Sicílii?
Burissoni
Panzerotti
Cannoli
Arancini
Arancini jsou tradičním sicilským pokrmem. Jedná se o kuličky z vařené rýže, které jsou nejčastěji plněné masovým ragú, ale také sýrem nebo lososem. Podle svého vzezření dostaly název arancini, tedy „malé pomeranče“.
37. Který dezert vám přinesou, objednáte-li si fondant?
Čokoládovou pěnu
Teplý čokoládový dezert
Perník s cukrovou polevou
Marcipánový dortík
Čokoládový fondant je teplý dezert původem z Francie. Jedná se o nenápadnou bábovičku s tekutým čokoládovým srdcem.
38. Ve školních jídelnách se často objevoval v nabídce holanďan. O jaký pokrm se jedná?
Karbanátek s rajčatovou omáčkou
Řízek plněný šunkou a sýrem
Sekaný vepřový řízek se sýrem
Kuřecí plátek na bylinkách
39. Pokud si objednáte kaťák neboli katův šleh, co dostanete?
Rozklepaný velký řízek
Chilli omáčku
Pikantní masovou směs
Na zadek
40. Vošouch si můžete dát na Plzeňsku. Co to je?
párek v rohlíku
langoš
bramborák
chleba se sádlem
41. Hospodyňky na Slovácku dodnes rády pečou jednoduché beleše. O jaké jídlo jde?
Kynuté placky
Rohlíky
Karbanátky
Kachní prsa plněná zelím
42. Pokrm, kterému se v Českých Budějovicích říká pikador. Co byste pod tímto označením hledali?
smažený sýr v housce
hranolky s tatarkou
párek v rohlíku
gyros z jehněčího masa
43. Pomocí čeho můžete v kuchyni legírovat?
Žloutku a smetany
Cukru
Soli a octa
Másla a mouky
44. Jak se nazývá balkánské jídlo z masa, zeleniny a rýže?
Sarma
Džuveč
Pljeskavica
Souvlaki
45. Co je hlavní surovinou pasty, z níž se vyrábí japonské Mochi koláčky?
Kukuřice
Rýže
Fazole
Sója
46. Které ovoce je tradičně součástí Hraběnčiných řezů?
Hrušky
Broskve
Meruňky
Jablka
47. Sandwich nazývají Italové kterým slovem?
Panini
Bruschetta
Focaccia
Ciabatta
48. Produkt ze soji známý jako javánské maso se nazývá:
Tofu
Edamame
Tempeh
Miso
Tempehu se jinak říká “javánské maso”. Oblíbený je především v Indonésii, ale už i u nás se stal známým a často používaným díky jeho obsahu komplexních bílkovin.
49. Který je tradiční Velikonoční dezert v České republice?
Bábovka
Mazanec
Vánočka
Velikonoční puding
50. Která z uvedených ingrediencí nepatří do tradiční svíčkové omáčky?
Mrkev
Vejce
Cibule
Celer
51. Bez čeho se neobejdou škubánky?
Bez hladké mouky
Bez brambor
Bez prášku do pečiva
Bez vejce
52. Co nepatří do klasického leča?
Klobása
Paprika
Kyselé okurky
Rajčata
53. Ze kterého masa se připravuje tradiční tlačenka?
Vepřového
Kuřecího
Jehněčího
Hovězího
54. Čím je naplněn oblíbený retro dezert špička?
Povidly
Marmeládou
Likérem
Šlehačkou
55. Do kterých knedlíků se často přidávají nasekané bylinky?
Do karlovarských
Do bramborových
Do chlupatých
Do houskových
56. Odkud pochází sushi?
Vietnam
Japonsko
Thajsko
Čína
Možná budete překvapeni, že sushi nepochází z Japonska, jak by většina z nás předpokládala, ale jeho kolébkou je Čína (4. st.). Do Japonska se sushi dostalo až v 7. století n. l.
57. Co je to FRGÁL?
Sýrový cop
Skopový guláš
Koláč
Kozí sýr
Frgál je druh sladkého pečiva tradičně vyráběný na Valašsku, v Čechách je známější pod označením koláč nebo pecák. Na rozdíl od běžných koláčů má frgál obvykle průměr kolem 30 cm, je vyroben z kynutého těsta a je posypán drobenkou.
58. Co je to KOČIČÍ SVATBA?
cukrová poleva
koláč
pokrm z krup a hrachu
masová směs se zeleninou
Jihočeská specialita. Jedná se o směs vařeného hrachu a ječných krupek s osmaženou cibulkou a česnekem.
59. Co je to VOPICH?
libeček
kynuté těsto
šťouchané brambory
křen s jablky
60. Co je v regionální kuchyni BÁČ?
jablkový závin
květák
vývar z oháňky
bramborová buchta
Západní Čechy - Báč je dobrý bramborový pokrm s kousky uzeného nebo škvarků.