Seznam kvízových otázek podle kategorií
82 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření
Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
31. Co je halloumi?
Turecký dezert
Houby s pohankou
Syrský pokrm z mletého masa
Řecký sýr
Halloumi je sýr, původně z kozího a ovčího mléka, který je vyráběn hlavně na Kypru. Jedná se o ideální sýr na grilování, opékání či smažení.
32. Jak se jmenuje oblíbený mexický pokrm z avokáda?
Huevos rancheros
Guacamole
Avocados
Salsa
Guacamole je avokádová pomazánka, která byla připravována již Aztéky. Kromě avokáda se do pomazánky nejčastěji přidává mořská sůl, limetková nebo citronová šťáva, chilli a rajčata.
33. Co se skrývá pod exotickým názvem dim sum?
Tradiční vietnamská polévka
Thajský nudlový pokrm
Nakládaný zázvor
Čínské plněné knedlíčky
Dim sum jsou dnes velmi oblíbené plněné knedlíčky, které si nejvíce spojujeme s Čínou. Mají mnoho variant, nejčastěji se setkáváme s napařovanými knedlíčky plněnými masem či zeleninou.
34. Co je kimchi?
Salát z fermentované zeleniny
Vietnamské jarní závitky
Fermentovaná chilli pasta
Plody kustovnice čínské
Kimchi je korejské národní jídlo připravované z nakládané a fermentované zeleniny. Je to vynikající přirozený zdroj vitamínů, minerálů a laktobacilů.
35. Která z následujících polévek se neservíruje studená?
Vichyssoise
Gazpacho
Tarator
Minestrone
36. Jak se nazývají smažené rýžové kuličky typické pro Sicílii?
Cannoli
Arancini
Panzerotti
Burissoni
Arancini jsou tradičním sicilským pokrmem. Jedná se o kuličky z vařené rýže, které jsou nejčastěji plněné masovým ragú, ale také sýrem nebo lososem. Podle svého vzezření dostaly název arancini, tedy „malé pomeranče“.
37. Který dezert vám přinesou, objednáte-li si fondant?
Teplý čokoládový dezert
Perník s cukrovou polevou
Marcipánový dortík
Čokoládovou pěnu
Čokoládový fondant je teplý dezert původem z Francie. Jedná se o nenápadnou bábovičku s tekutým čokoládovým srdcem.
38. Ve školních jídelnách se často objevoval v nabídce holanďan. O jaký pokrm se jedná?
Sekaný vepřový řízek se sýrem
Kuřecí plátek na bylinkách
Řízek plněný šunkou a sýrem
Karbanátek s rajčatovou omáčkou
39. Pokud si objednáte kaťák neboli katův šleh, co dostanete?
Pikantní masovou směs
Chilli omáčku
Na zadek
Rozklepaný velký řízek
40. Vošouch si můžete dát na Plzeňsku. Co to je?
párek v rohlíku
chleba se sádlem
bramborák
langoš
41. Hospodyňky na Slovácku dodnes rády pečou jednoduché beleše. O jaké jídlo jde?
Rohlíky
Karbanátky
Kachní prsa plněná zelím
Kynuté placky
42. Pokrm, kterému se v Českých Budějovicích říká pikador. Co byste pod tímto označením hledali?
hranolky s tatarkou
párek v rohlíku
gyros z jehněčího masa
smažený sýr v housce
43. Pomocí čeho můžete v kuchyni legírovat?
Soli a octa
Cukru
Žloutku a smetany
Másla a mouky
44. Jak se nazývá balkánské jídlo z masa, zeleniny a rýže?
Sarma
Pljeskavica
Souvlaki
Džuveč
45. Co je hlavní surovinou pasty, z níž se vyrábí japonské Mochi koláčky?
Rýže
Kukuřice
Sója
Fazole
46. Které ovoce je tradičně součástí Hraběnčiných řezů?
Meruňky
Hrušky
Jablka
Broskve
47. Sandwich nazývají Italové kterým slovem?
Panini
Ciabatta
Focaccia
Bruschetta
48. Produkt ze soji známý jako javánské maso se nazývá:
Tofu
Miso
Tempeh
Edamame
Tempehu se jinak říká “javánské maso”. Oblíbený je především v Indonésii, ale už i u nás se stal známým a často používaným díky jeho obsahu komplexních bílkovin.
49. Který je tradiční Velikonoční dezert v České republice?
Velikonoční puding
Vánočka
Bábovka
Mazanec
50. Která z uvedených ingrediencí nepatří do tradiční svíčkové omáčky?
Cibule
Mrkev
Vejce
Celer
51. Bez čeho se neobejdou škubánky?
Bez vejce
Bez prášku do pečiva
Bez brambor
Bez hladké mouky
52. Co nepatří do klasického leča?
Paprika
Rajčata
Kyselé okurky
Klobása
53. Ze kterého masa se připravuje tradiční tlačenka?
Hovězího
Jehněčího
Kuřecího
Vepřového
54. Čím je naplněn oblíbený retro dezert špička?
Povidly
Marmeládou
Šlehačkou
Likérem
55. Do kterých knedlíků se často přidávají nasekané bylinky?
Do houskových
Do karlovarských
Do chlupatých
Do bramborových
56. Odkud pochází sushi?
Japonsko
Thajsko
Čína
Vietnam
Možná budete překvapeni, že sushi nepochází z Japonska, jak by většina z nás předpokládala, ale jeho kolébkou je Čína (4. st.). Do Japonska se sushi dostalo až v 7. století n. l.
57. Co je to FRGÁL?
Sýrový cop
Skopový guláš
Koláč
Kozí sýr
Frgál je druh sladkého pečiva tradičně vyráběný na Valašsku, v Čechách je známější pod označením koláč nebo pecák. Na rozdíl od běžných koláčů má frgál obvykle průměr kolem 30 cm, je vyroben z kynutého těsta a je posypán drobenkou.
58. Co je to KOČIČÍ SVATBA?
pokrm z krup a hrachu
koláč
cukrová poleva
masová směs se zeleninou
Jihočeská specialita. Jedná se o směs vařeného hrachu a ječných krupek s osmaženou cibulkou a česnekem.
59. Co je to VOPICH?
šťouchané brambory
kynuté těsto
křen s jablky
libeček
60. Co je v regionální kuchyni BÁČ?
bramborová buchta
jablkový závin
vývar z oháňky
květák
Západní Čechy - Báč je dobrý bramborový pokrm s kousky uzeného nebo škvarků.