Seznam kvízových otázek podle kategorií
184 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
1. Co je velouté?
Bohatá omáčka z kvalitního vína
Lehká a sametová omáčka na bázi zeleniny
Krémová omáčka na bázi světlého vývaru
Omáčka s koprem
2. Která z uvedených zemí je největším producentem kávy?
Kolumbie
Etiopie
Itálie
Vietnam
3. Od kterého století se datuje pití kávy?
15. století
19. století
9. století
3. století
První doložené pěstování a pití kávy v Jemenu, vznik prvních kaváren v Mekce.
4. Co je to suflé?
Dezert
Těstoviny
Omáčka
Zapečené brambory
Kulinářská specialita, která při pečení díky našlehaným vaječným bílkům zvětší svůj objem
5. Co znamená v gastronomii slovo macerovat?
Táhnout
Nastrouhat
Marinovat
Vykostit
6. Z jaké země pochází sýr gouda?
Švýcarsko
Nizozemí
Francie
Itálie
8. Které jihoitalské město je obvykle považováno za místo narození pizzy?
Benátky
Neapol
Florencie
Řím
9. Koktejl Šroubovák je pomerančový džus, led a jaký alkohol?
Rum
Gin
Vodka
Tequila
10. Co je to hummus?
Řecká olivová omáčka
Libanonská pomazánka z cizrny
Turecké křupavé pečivo
Kaše z prosa
11. Co je to musaka?
Arabské grilované krevety
Indický sladký dezert
Řecký pečený pokrm s lilekem a mletým masem
Bulharská polévka
Musaka je tradiční zapékaný pokrm, připravovaný v oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, dále také lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor.
12. Co je to tempura?
Želé
Pikantní indická omáčka
Japonská poleva na dezerty
Zelenina nebo mořské plody v křupavém těstíčku
Tempura nebo tenpura je japonský pokrm, tvořený kousky ryb, zeleniny nebo ovoce smažených v těstíčku. Recept pochází z portugalského regionu Alentejo, kde se nazývá peixinhos da horta, a do Japonska ho přinesli v 16. století jezuitští misionáři.
13. Co je to Crème brûlée
Italská zmrzlina s ořechy a kávou
Francouzský dort s višněmi
Hrníčkový dezert s karamelovou krustou
Francouzská sýrová omáčka
Crème brûlée je dezert skládající se z custardu – variace pudinku a karamelové krusty na povrchu. Ta je vytvořena rozžhavením cukru na povrchu a to buď pod kuchyňským salamanderem, propanbutanovým hořákem nebo flambováním alkoholem. Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách.
14. Co je to ceviche?
Peruánské syrové rybí jídlo s citronovou šťávou
Mexický zahuštěný fazolový krém
Kysané zelí z Koreje
Švédské sladké koláče
Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa, které se nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi.
15. Z čeho se vyrábí pasta tahini, používaná v orientální kuchyni?
z arašídů
z mandlí
ze sezamu
z cizrny
Tahina je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Existuje ve dvou variantách – z loupaných sezamových semínek a z neloupaných sezamových semínek
16. Co z uvedených potravin obsahuje nejvíce cukru?
Hrozny
Pivo
Banány
Kofola
Banány jsou jedním z nejznámějších druhů ovoce s vysokým obsahem cukru. Obsahují přibližně 22 g cukru na 100 g. Kofola má cukru cca 8 g / 100 g, pivo cca 2 - 5 g, hrozny 16 g.
17. Kterou příchuť má džus, který se přidává do koktejlu Cosmopolitan?
ananasovou
pomerančovou
brusinkovou
rybízovou
18. Jak se jmenuje francouzská pohanková palačinka?
quiche
galette
escargot
palette
19. Cukrárna v Lošticích na Olomoucku je známá prodejem netradiční zmrzliny vyráběné z ...
čabajky
tvarůžků
kaktusu
mýdla
20. Čemu se říkalo culifinda?
bramboráku
náhražce kávy
mléku s chlebem
česnečce
Říkalo se tak buď špatné kávě, nebo kávě z náhražek, například z cikorky.
21. Existuje opravdu jídlo s názvem čápi s mákem?
Ne, je to označení nepovedeného jídla
Ano, jde o smažené bramborové šišky s mákem
Ano, jde o cukroví
Ne, je to jen fiktivní jídlo
22. Co je nejdražší laskominou na světě? Její cena se pohybuje kolem 1 700 000 Kč za kilo!
bílé lanýže
ryba fugu
šafrán
kaviár z jesetera albína
Kilo bílých lanýžů se může vyšplhat k 80 000 Kč, kilo šafránu vychází na necelých 200 000 Kč!
23. Bez čeho se neobejdete, když budete chtít uvařit slovenskou polévku demikát?
bez hub
bez brambor
bez brynzy
bez kapusty
24. Co je haruľa?
polévka
tvarohový závin z kynutého těsta
bramborová placka
hrachová kaše
25. Z čeho připravíte slovenskou pšenovú kašu?
jáhel
krupice
pšenice
pohanky
26. Objednáte-li si ve Španělsku helados, dostanete:
Těstoviny
Dort
Pečené maso
Zmrzlinu
27. Arborio je italský druh:
Těstovin
Brambor
Rýže
Fazolek
Pochází ze severozápadní Itálie, konkrétně z oblasti Piemontu, a je pojmenována po městě Arborio.
28. Mezi vánoční pečivo patří:
žemlovka
bábovka
vánočka
štrůdl
29. Pâté de Foie gras je paštika, která se vyrábí ze ztučnělých jater:
vodních ptáků
mladých býků
divokých prasat
aljašské tresky
Jde o francouzskou specialitu, k jejíž výrobě se používají především ztučnělá játra hus a kachen.
30. Pod kterým názvem se skrývá orientální dip, který se skládá hlavně z pečených lilků?
Šuba
Shakshuka
Tabbouleh
Baba ghanoush
Baba ghanoush je typické jídlo levantské kuchyně. Dnes se jedná o velmi oblíbené mezze (drobnou pochutinu) téměř ve všech zemích Blízkého východu.