Seznam kvízových otázek podle kategorií

184 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

kvizove otazky o vareni a jidle

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.


1. Co je velouté?
Bohatá omáčka z kvalitního vína
Lehká a sametová omáčka na bázi zeleniny
Krémová omáčka na bázi světlého vývaru
Omáčka s koprem
3. Od kterého století se datuje pití kávy?
15. století
19. století
9. století
3. století
První doložené pěstování a pití kávy v Jemenu, vznik prvních kaváren v Mekce.
4. Co je to suflé?
Dezert
Těstoviny
Omáčka
Zapečené brambory
Kulinářská specialita, která při pečení díky našlehaným vaječným bílkům zvětší svůj objem
5. Co znamená v gastronomii slovo macerovat?
Táhnout
Nastrouhat
Marinovat
Vykostit
6. Z jaké země pochází sýr gouda?
Švýcarsko
Nizozemí
Francie
Itálie
10. Co je to hummus?
Řecká olivová omáčka
Libanonská pomazánka z cizrny
Turecké křupavé pečivo
Kaše z prosa
11. Co je to musaka?
Arabské grilované krevety
Indický sladký dezert
Řecký pečený pokrm s lilekem a mletým masem
Bulharská polévka
Musaka je tradiční zapékaný pokrm, připravovaný v oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, dále také lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor.
12. Co je to tempura?
Želé
Pikantní indická omáčka
Japonská poleva na dezerty
Zelenina nebo mořské plody v křupavém těstíčku
Tempura nebo tenpura je japonský pokrm, tvořený kousky ryb, zeleniny nebo ovoce smažených v těstíčku. Recept pochází z portugalského regionu Alentejo, kde se nazývá peixinhos da horta, a do Japonska ho přinesli v 16. století jezuitští misionáři.
13. Co je to Crème brûlée
Italská zmrzlina s ořechy a kávou
Francouzský dort s višněmi
Hrníčkový dezert s karamelovou krustou
Francouzská sýrová omáčka
Crème brûlée je dezert skládající se z custardu – variace pudinku a karamelové krusty na povrchu. Ta je vytvořena rozžhavením cukru na povrchu a to buď pod kuchyňským salamanderem, propanbutanovým hořákem nebo flambováním alkoholem. Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách.
14. Co je to ceviche?
Peruánské syrové rybí jídlo s citronovou šťávou
Mexický zahuštěný fazolový krém
Kysané zelí z Koreje
Švédské sladké koláče
Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa, které se nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi.
15. Z čeho se vyrábí pasta tahini, používaná v orientální kuchyni?
z arašídů
z mandlí
ze sezamu
z cizrny
Tahina je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Existuje ve dvou variantách – z loupaných sezamových semínek a z neloupaných sezamových semínek
16. Co z uvedených potravin obsahuje nejvíce cukru?
Hrozny
Pivo
Banány
Kofola
Banány jsou jedním z nejznámějších druhů ovoce s vysokým obsahem cukru. Obsahují přibližně 22 g cukru na 100 g. Kofola má cukru cca 8 g / 100 g, pivo cca 2 - 5 g, hrozny 16 g.
20. Čemu se říkalo culifinda?
bramboráku
náhražce kávy
mléku s chlebem
česnečce
Říkalo se tak buď špatné kávě, nebo kávě z náhražek, například z cikorky.
21. Existuje opravdu jídlo s názvem čápi s mákem?
Ne, je to označení nepovedeného jídla
Ano, jde o smažené bramborové šišky s mákem
Ano, jde o cukroví
Ne, je to jen fiktivní jídlo
22. Co je nejdražší laskominou na světě? Její cena se pohybuje kolem 1 700 000 Kč za kilo!
bílé lanýže
ryba fugu
šafrán
kaviár z jesetera albína
Kilo bílých lanýžů se může vyšplhat k 80 000 Kč, kilo šafránu vychází na necelých 200 000 Kč!
24. Co je haruľa?
polévka
tvarohový závin z kynutého těsta
bramborová placka
hrachová kaše
26. Objednáte-li si ve Španělsku helados, dostanete:
Těstoviny
Dort
Pečené maso
Zmrzlinu
27. Arborio je italský druh:
Těstovin
Brambor
Rýže
Fazolek
Pochází ze severozápadní Itálie, konkrétně z oblasti Piemontu, a je pojmenována po městě Arborio.
28. Mezi vánoční pečivo patří:
žemlovka
bábovka
vánočka
štrůdl
29. Pâté de Foie gras je paštika, která se vyrábí ze ztučnělých jater:
vodních ptáků
mladých býků
divokých prasat
aljašské tresky
Jde o francouzskou specialitu, k jejíž výrobě se používají především ztučnělá játra hus a kachen.
30. Pod kterým názvem se skrývá orientální dip, který se skládá hlavně z pečených lilků?
Šuba
Shakshuka
Tabbouleh
Baba ghanoush
Baba ghanoush je typické jídlo levantské kuchyně. Dnes se jedná o velmi oblíbené mezze (drobnou pochutinu) téměř ve všech zemích Blízkého východu.