Seznam kvízových otázek podle kategorií
83 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření
Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
1. Co je velouté?
Omáčka s koprem
Krémová omáčka na bázi světlého vývaru
Lehká a sametová omáčka na bázi zeleniny
Bohatá omáčka z kvalitního vína
2. Která z uvedených zemí je největším producentem kávy?
Vietnam
Kolumbie
Etiopie
Itálie
3. Kdy byla poprvé objevena káva?
19. století
3. století
9. století
16. století
4. Co je to suflé?
Dezert
Omáčka
Zapečené brambory
Těstoviny
Kulinářská specialita, která při pečení díky našlehaným vaječným bílkům zvětší svůj objem
5. Co znamená v gastronomii slovo macerovat?
Táhnout
Nastrouhat
Vykostit
Marinovat
6. Z jaké země pochází sýr gouda?
Itálie
Švýcarsko
Nizozemí
Francie
8. Které jihoitalské město je obvykle považováno za místo narození pizzy?
Florencie
Benátky
Neapol
Řím
9. Koktejl Šroubovák je pomerančový džus, led a jaký alkohol?
Tequila
Vodka
Rum
Gin
10. Co je to hummus?
Kaše z prosa
Libanonská pomazánka z cizrny
Turecké křupavé pečivo
Řecká olivová omáčka
11. Co je to musaka?
Arabské grilované krevety
Řecký pečený pokrm s lilekem a mletým masem
Indický sladký dezert
Bulharská polévka
Musaka je tradiční zapékaný pokrm, připravovaný v oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, dále také lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor.
12. Co je to tempura?
Pikantní indická omáčka
Japonská poleva na dezerty
Zelenina nebo mořské plody v křupavém těstíčku
Želé
Tempura nebo tenpura je japonský pokrm, tvořený kousky ryb, zeleniny nebo ovoce smažených v těstíčku. Recept pochází z portugalského regionu Alentejo, kde se nazývá peixinhos da horta, a do Japonska ho přinesli v 16. století jezuitští misionáři.
13. Co je to Crème brûlée
Francouzská sýrová omáčka
Italská zmrzlina s ořechy a kávou
Francouzský dort s višněmi
Hrníčkový dezert s karamelovou krustou
Crème brûlée je dezert skládající se z custardu – variace pudinku a karamelové krusty na povrchu. Ta je vytvořena rozžhavením cukru na povrchu a to buď pod kuchyňským salamanderem, propanbutanovým hořákem nebo flambováním alkoholem. Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách.
14. Co je to ceviche?
Mexický zahuštěný fazolový krém
Kysané zelí z Koreje
Peruánské syrové rybí jídlo s citronovou šťávou
Švédské sladké koláče
Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa, které se nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi.
15. Z čeho se vyrábí pasta tahini, používaná v orientální kuchyni?
z arašídů
z mandlí
ze sezamu
z cizrny
Tahina je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Existuje ve dvou variantách – z loupaných sezamových semínek a z neloupaných sezamových semínek
16. Co z uvedených potravin obsahuje nejvíce cukru?
Banány
Pivo
Kofola
Hrozny
Banány jsou jedním z nejznámějších druhů ovoce s vysokým obsahem cukru. Obsahují přibližně 22 g cukru na 100 g. Kofola má cukru cca 8 g / 100 g, pivo cca 2 - 5 g, hrozny 16 g.
17. Kterou příchuť má džus, který se přidává do koktejlu Cosmopolitan?
pomerančovou
rybízovou
ananasovou
brusinkovou
18. Jak se jmenuje francouzská pohanková palačinka?
palette
quiche
galette
escargot
19. Cukrárna v Lošticích na Olomoucku je známá prodejem netradiční zmrzliny vyráběné z ...
kaktusu
mýdla
čabajky
tvarůžků
20. Čemu se říkalo culifinda?
bramboráku
náhražce kávy
česnečce
mléku s chlebem
Říkalo se tak buď špatné kávě, nebo kávě z náhražek, například z cikorky.
21. Existuje opravdu jídlo s názvem čápi s mákem?
Ne, je to označení nepovedeného jídla
Ano, jde o smažené bramborové šišky s mákem
Ne, je to jen fiktivní jídlo
Ano, jde o cukroví
22. Co je nejdražší laskominou na světě? Její cena se pohybuje kolem 1 700 000 Kč za kilo!
kaviár z jesetera albína
ryba fugu
šafrán
bílé lanýže
Kilo bílých lanýžů se může vyšplhat k 80 000 Kč, kilo šafránu vychází na necelých 200 000 Kč!
23. Bez čeho se neobejdete, když budete chtít uvařit slovenskou polévku demikát?
bez brynzy
bez brambor
bez kapusty
bez hub
24. Co je haruľa?
hrachová kaše
polévka
tvarohový závin z kynutého těsta
bramborová placka
25. Z čeho připravíte slovenskou pšenovú kašu?
pšenice
pohanky
jáhel
krupice
26. Objednáte-li si ve Španělsku helados, dostanete:
Těstoviny
Dort
Zmrzlinu
Pečené maso
27. Arborio je japonský druh:
Brambor
Rýže
Rýže
Fazolek
28. Mezi vánoční pečivo patří:
bábovka
žemlovka
štrůdl
vánočka
29. Pâté de Foie gras je paštika, která se vyrábí ze ztučnělých jater:
mladých býků
aljašské tresky
divokých prasat
vodních ptáků
Jde o francouzskou specialitu, k jejíž výrobě se používají především ztučnělá játra hus a kachen.
30. Pod kterým názvem se skrývá orientální dip, který se skládá hlavně z pečených lilků?
Shakshuka
Šuba
Baba ghanoush
Tabbouleh
Baba ghanoush je typické jídlo levantské kuchyně. Dnes se jedná o velmi oblíbené mezze (drobnou pochutinu) téměř ve všech zemích Blízkého východu.