Seznam kvízových otázek podle kategorií

114 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

kvizove otazky o vareni a jidle

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.


1. Co je velouté?
Lehká a sametová omáčka na bázi zeleniny
Bohatá omáčka z kvalitního vína
Krémová omáčka na bázi světlého vývaru
Omáčka s koprem
3. Kdy byla poprvé objevena káva?
16. století
19. století
3. století
9. století
4. Co je to suflé?
Těstoviny
Omáčka
Zapečené brambory
Dezert
Kulinářská specialita, která při pečení díky našlehaným vaječným bílkům zvětší svůj objem
5. Co znamená v gastronomii slovo macerovat?
Vykostit
Nastrouhat
Marinovat
Táhnout
6. Z jaké země pochází sýr gouda?
Itálie
Francie
Nizozemí
Švýcarsko
10. Co je to hummus?
Řecká olivová omáčka
Libanonská pomazánka z cizrny
Kaše z prosa
Turecké křupavé pečivo
11. Co je to musaka?
Bulharská polévka
Indický sladký dezert
Řecký pečený pokrm s lilekem a mletým masem
Arabské grilované krevety
Musaka je tradiční zapékaný pokrm, připravovaný v oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, dále také lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor.
12. Co je to tempura?
Želé
Pikantní indická omáčka
Japonská poleva na dezerty
Zelenina nebo mořské plody v křupavém těstíčku
Tempura nebo tenpura je japonský pokrm, tvořený kousky ryb, zeleniny nebo ovoce smažených v těstíčku. Recept pochází z portugalského regionu Alentejo, kde se nazývá peixinhos da horta, a do Japonska ho přinesli v 16. století jezuitští misionáři.
13. Co je to Crème brûlée
Italská zmrzlina s ořechy a kávou
Francouzský dort s višněmi
Hrníčkový dezert s karamelovou krustou
Francouzská sýrová omáčka
Crème brûlée je dezert skládající se z custardu – variace pudinku a karamelové krusty na povrchu. Ta je vytvořena rozžhavením cukru na povrchu a to buď pod kuchyňským salamanderem, propanbutanovým hořákem nebo flambováním alkoholem. Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách.
14. Co je to ceviche?
Peruánské syrové rybí jídlo s citronovou šťávou
Kysané zelí z Koreje
Mexický zahuštěný fazolový krém
Švédské sladké koláče
Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa, které se nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi.
15. Z čeho se vyrábí pasta tahini, používaná v orientální kuchyni?
z mandlí
z cizrny
ze sezamu
z arašídů
Tahina je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Existuje ve dvou variantách – z loupaných sezamových semínek a z neloupaných sezamových semínek
16. Co z uvedených potravin obsahuje nejvíce cukru?
Hrozny
Kofola
Pivo
Banány
Banány jsou jedním z nejznámějších druhů ovoce s vysokým obsahem cukru. Obsahují přibližně 22 g cukru na 100 g. Kofola má cukru cca 8 g / 100 g, pivo cca 2 - 5 g, hrozny 16 g.
20. Čemu se říkalo culifinda?
česnečce
bramboráku
náhražce kávy
mléku s chlebem
Říkalo se tak buď špatné kávě, nebo kávě z náhražek, například z cikorky.
21. Existuje opravdu jídlo s názvem čápi s mákem?
Ano, jde o cukroví
Ano, jde o smažené bramborové šišky s mákem
Ne, je to jen fiktivní jídlo
Ne, je to označení nepovedeného jídla
22. Co je nejdražší laskominou na světě? Její cena se pohybuje kolem 1 700 000 Kč za kilo!
šafrán
ryba fugu
kaviár z jesetera albína
bílé lanýže
Kilo bílých lanýžů se může vyšplhat k 80 000 Kč, kilo šafránu vychází na necelých 200 000 Kč!
24. Co je haruľa?
polévka
tvarohový závin z kynutého těsta
bramborová placka
hrachová kaše
26. Objednáte-li si ve Španělsku helados, dostanete:
Zmrzlinu
Pečené maso
Dort
Těstoviny
27. Arborio je japonský druh:
Fazolek
Brambor
Těstovin
Rýže
28. Mezi vánoční pečivo patří:
vánočka
bábovka
štrůdl
žemlovka
29. Pâté de Foie gras je paštika, která se vyrábí ze ztučnělých jater:
vodních ptáků
divokých prasat
mladých býků
aljašské tresky
Jde o francouzskou specialitu, k jejíž výrobě se používají především ztučnělá játra hus a kachen.
30. Pod kterým názvem se skrývá orientální dip, který se skládá hlavně z pečených lilků?
Tabbouleh
Baba ghanoush
Šuba
Shakshuka
Baba ghanoush je typické jídlo levantské kuchyně. Dnes se jedná o velmi oblíbené mezze (drobnou pochutinu) téměř ve všech zemích Blízkého východu.