Seznam kvízových otázek podle kategorií
184 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
1. Co je velouté?
Bohatá omáčka z kvalitního vína
Krémová omáčka na bázi světlého vývaru
Omáčka s koprem
Lehká a sametová omáčka na bázi zeleniny
2. Která z uvedených zemí je největším producentem kávy?
Etiopie
Itálie
Kolumbie
Vietnam
3. Kdy byla poprvé objevena káva?
19. století
9. století
3. století
16. století
4. Co je to suflé?
Zapečené brambory
Omáčka
Dezert
Těstoviny
Kulinářská specialita, která při pečení díky našlehaným vaječným bílkům zvětší svůj objem
5. Co znamená v gastronomii slovo macerovat?
Nastrouhat
Vykostit
Táhnout
Marinovat
6. Z jaké země pochází sýr gouda?
Itálie
Francie
Švýcarsko
Nizozemí
8. Které jihoitalské město je obvykle považováno za místo narození pizzy?
Řím
Benátky
Florencie
Neapol
9. Koktejl Šroubovák je pomerančový džus, led a jaký alkohol?
Vodka
Rum
Tequila
Gin
10. Co je to hummus?
Libanonská pomazánka z cizrny
Kaše z prosa
Turecké křupavé pečivo
Řecká olivová omáčka
11. Co je to musaka?
Arabské grilované krevety
Bulharská polévka
Indický sladký dezert
Řecký pečený pokrm s lilekem a mletým masem
Musaka je tradiční zapékaný pokrm, připravovaný v oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, dále také lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor.
12. Co je to tempura?
Pikantní indická omáčka
Želé
Zelenina nebo mořské plody v křupavém těstíčku
Japonská poleva na dezerty
Tempura nebo tenpura je japonský pokrm, tvořený kousky ryb, zeleniny nebo ovoce smažených v těstíčku. Recept pochází z portugalského regionu Alentejo, kde se nazývá peixinhos da horta, a do Japonska ho přinesli v 16. století jezuitští misionáři.
13. Co je to Crème brûlée
Hrníčkový dezert s karamelovou krustou
Francouzský dort s višněmi
Italská zmrzlina s ořechy a kávou
Francouzská sýrová omáčka
Crème brûlée je dezert skládající se z custardu – variace pudinku a karamelové krusty na povrchu. Ta je vytvořena rozžhavením cukru na povrchu a to buď pod kuchyňským salamanderem, propanbutanovým hořákem nebo flambováním alkoholem. Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách.
14. Co je to ceviche?
Švédské sladké koláče
Mexický zahuštěný fazolový krém
Kysané zelí z Koreje
Peruánské syrové rybí jídlo s citronovou šťávou
Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa, které se nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi.
15. Z čeho se vyrábí pasta tahini, používaná v orientální kuchyni?
z cizrny
z arašídů
ze sezamu
z mandlí
Tahina je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Existuje ve dvou variantách – z loupaných sezamových semínek a z neloupaných sezamových semínek
16. Co z uvedených potravin obsahuje nejvíce cukru?
Banány
Pivo
Hrozny
Kofola
Banány jsou jedním z nejznámějších druhů ovoce s vysokým obsahem cukru. Obsahují přibližně 22 g cukru na 100 g. Kofola má cukru cca 8 g / 100 g, pivo cca 2 - 5 g, hrozny 16 g.
17. Kterou příchuť má džus, který se přidává do koktejlu Cosmopolitan?
pomerančovou
ananasovou
brusinkovou
rybízovou
18. Jak se jmenuje francouzská pohanková palačinka?
quiche
palette
galette
escargot
19. Cukrárna v Lošticích na Olomoucku je známá prodejem netradiční zmrzliny vyráběné z ...
tvarůžků
čabajky
mýdla
kaktusu
20. Čemu se říkalo culifinda?
česnečce
bramboráku
náhražce kávy
mléku s chlebem
Říkalo se tak buď špatné kávě, nebo kávě z náhražek, například z cikorky.
21. Existuje opravdu jídlo s názvem čápi s mákem?
Ne, je to jen fiktivní jídlo
Ano, jde o cukroví
Ne, je to označení nepovedeného jídla
Ano, jde o smažené bramborové šišky s mákem
22. Co je nejdražší laskominou na světě? Její cena se pohybuje kolem 1 700 000 Kč za kilo!
kaviár z jesetera albína
bílé lanýže
ryba fugu
šafrán
Kilo bílých lanýžů se může vyšplhat k 80 000 Kč, kilo šafránu vychází na necelých 200 000 Kč!
23. Bez čeho se neobejdete, když budete chtít uvařit slovenskou polévku demikát?
bez hub
bez kapusty
bez brambor
bez brynzy
24. Co je haruľa?
polévka
hrachová kaše
bramborová placka
tvarohový závin z kynutého těsta
25. Z čeho připravíte slovenskou pšenovú kašu?
pohanky
jáhel
krupice
pšenice
26. Objednáte-li si ve Španělsku helados, dostanete:
Těstoviny
Dort
Zmrzlinu
Pečené maso
27. Arborio je italský druh:
Brambor
Těstovin
Rýže
Fazolek
Pochází ze severozápadní Itálie, konkrétně z oblasti Piemontu, a je pojmenována po městě Arborio.
28. Mezi vánoční pečivo patří:
štrůdl
bábovka
žemlovka
vánočka
29. Pâté de Foie gras je paštika, která se vyrábí ze ztučnělých jater:
vodních ptáků
mladých býků
aljašské tresky
divokých prasat
Jde o francouzskou specialitu, k jejíž výrobě se používají především ztučnělá játra hus a kachen.
30. Pod kterým názvem se skrývá orientální dip, který se skládá hlavně z pečených lilků?
Tabbouleh
Shakshuka
Baba ghanoush
Šuba
Baba ghanoush je typické jídlo levantské kuchyně. Dnes se jedná o velmi oblíbené mezze (drobnou pochutinu) téměř ve všech zemích Blízkého východu.