Seznam kvízových otázek podle kategorií

135 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

kvizove otazky o vareni a jidle

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.


1. Co je velouté?
Krémová omáčka na bázi světlého vývaru
Bohatá omáčka z kvalitního vína
Lehká a sametová omáčka na bázi zeleniny
Omáčka s koprem
3. Kdy byla poprvé objevena káva?
16. století
9. století
3. století
19. století
4. Co je to suflé?
Těstoviny
Zapečené brambory
Dezert
Omáčka
Kulinářská specialita, která při pečení díky našlehaným vaječným bílkům zvětší svůj objem
5. Co znamená v gastronomii slovo macerovat?
Marinovat
Vykostit
Nastrouhat
Táhnout
6. Z jaké země pochází sýr gouda?
Švýcarsko
Francie
Nizozemí
Itálie
10. Co je to hummus?
Kaše z prosa
Turecké křupavé pečivo
Řecká olivová omáčka
Libanonská pomazánka z cizrny
11. Co je to musaka?
Řecký pečený pokrm s lilekem a mletým masem
Indický sladký dezert
Arabské grilované krevety
Bulharská polévka
Musaka je tradiční zapékaný pokrm, připravovaný v oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, dále také lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor.
12. Co je to tempura?
Japonská poleva na dezerty
Zelenina nebo mořské plody v křupavém těstíčku
Pikantní indická omáčka
Želé
Tempura nebo tenpura je japonský pokrm, tvořený kousky ryb, zeleniny nebo ovoce smažených v těstíčku. Recept pochází z portugalského regionu Alentejo, kde se nazývá peixinhos da horta, a do Japonska ho přinesli v 16. století jezuitští misionáři.
13. Co je to Crème brûlée
Hrníčkový dezert s karamelovou krustou
Francouzská sýrová omáčka
Francouzský dort s višněmi
Italská zmrzlina s ořechy a kávou
Crème brûlée je dezert skládající se z custardu – variace pudinku a karamelové krusty na povrchu. Ta je vytvořena rozžhavením cukru na povrchu a to buď pod kuchyňským salamanderem, propanbutanovým hořákem nebo flambováním alkoholem. Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách.
14. Co je to ceviche?
Mexický zahuštěný fazolový krém
Peruánské syrové rybí jídlo s citronovou šťávou
Kysané zelí z Koreje
Švédské sladké koláče
Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa, které se nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi.
15. Z čeho se vyrábí pasta tahini, používaná v orientální kuchyni?
z cizrny
z mandlí
ze sezamu
z arašídů
Tahina je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Existuje ve dvou variantách – z loupaných sezamových semínek a z neloupaných sezamových semínek
16. Co z uvedených potravin obsahuje nejvíce cukru?
Kofola
Banány
Hrozny
Pivo
Banány jsou jedním z nejznámějších druhů ovoce s vysokým obsahem cukru. Obsahují přibližně 22 g cukru na 100 g. Kofola má cukru cca 8 g / 100 g, pivo cca 2 - 5 g, hrozny 16 g.
20. Čemu se říkalo culifinda?
náhražce kávy
mléku s chlebem
bramboráku
česnečce
Říkalo se tak buď špatné kávě, nebo kávě z náhražek, například z cikorky.
21. Existuje opravdu jídlo s názvem čápi s mákem?
Ne, je to jen fiktivní jídlo
Ne, je to označení nepovedeného jídla
Ano, jde o cukroví
Ano, jde o smažené bramborové šišky s mákem
22. Co je nejdražší laskominou na světě? Její cena se pohybuje kolem 1 700 000 Kč za kilo!
bílé lanýže
šafrán
kaviár z jesetera albína
ryba fugu
Kilo bílých lanýžů se může vyšplhat k 80 000 Kč, kilo šafránu vychází na necelých 200 000 Kč!
24. Co je haruľa?
polévka
bramborová placka
hrachová kaše
tvarohový závin z kynutého těsta
26. Objednáte-li si ve Španělsku helados, dostanete:
Dort
Zmrzlinu
Pečené maso
Těstoviny
27. Arborio je japonský druh:
Těstovin
Rýže
Brambor
Fazolek
28. Mezi vánoční pečivo patří:
vánočka
žemlovka
bábovka
štrůdl
29. Pâté de Foie gras je paštika, která se vyrábí ze ztučnělých jater:
divokých prasat
vodních ptáků
aljašské tresky
mladých býků
Jde o francouzskou specialitu, k jejíž výrobě se používají především ztučnělá játra hus a kachen.
30. Pod kterým názvem se skrývá orientální dip, který se skládá hlavně z pečených lilků?
Shakshuka
Šuba
Tabbouleh
Baba ghanoush
Baba ghanoush je typické jídlo levantské kuchyně. Dnes se jedná o velmi oblíbené mezze (drobnou pochutinu) téměř ve všech zemích Blízkého východu.