Seznam kvízových otázek podle kategorií
82 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření
Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
61. Co je to SYRNICA?
kysaná ovčí smetana
sýrová omáčka
zapečený placka se sýrem
polévka s olomouckými tvarůžky
Polévka Syrnica vonící po typickém vyzrálém sýru a zdobí úrodnou a bohatou Hanou. Je velmi snadná na přípravu a přitom velmi chutná.
62. Co se skrývá pod regionálním názvem SRALKY?
švestky
jednohubky
druh vánočního cukroví
plněné kynuté knedlíky
63. Co je to pappardelle?
Italský chléb
Druh pizzy
Těstoviny
Nudle do polévky
Pappardelle (z italského pappare – „polykat“) je druh italských těstovin v podobě cca 2–3 cm širokých nudlí.
64. Co je hlavní ingrediencí hummusu?
Cizrna
Lilek
Fazole
Paprika
65. Jaký sýr se tradičně používá na pizzu Margherita?
Brie
Cheddar
Mozzarella
Parmazán
66. Co je tradičním kořením v indické kuchyni?
Majoránka
Kari
Rozmarýn
Bazalka
67. Který druh masa se používá pro přípravu „Wiener Schnitzel”?
Jehněčí
Kuřecí
Vepřové
Telecí
68. Jaký nápoj se tradičně podává k japonskému pokrmu sashimi?
Pivo
Čaj
Víno
Saké
69. Především který druh obilí se používá k výrobě kuskusu?
Pšenice
Rýže
Kukuřice
Ječmen
70. Z kterého druhu ovoce se vyrábí pravý cider?
Hrozny
Jablka
Třešně
Švestky
71. Co je základní ingrediencí v tradičním japonském miso?
Koriandr
Fermentovaná sójová pasta
Mořské řasy
Rýžová mouka
Miso je pasta ze sóji, používaná v japonské kuchyni jako ochucovadlo.
72. Jaký nápoj pochází z Jižní Ameriky a je vyráběn z lístků cesmíny paraguayské?
Kombucha
Káva
Čaj
Maté
Maté je známé především svými výraznými povzbuzujícími účinky. Maté podporuje funkci ledvin, zlepšuje látkovou výměnu, normalizuje hladinu cukru v krvi a posiluje imunitní systém.
73. Jaké maso je typické pro pokrm "bœuf bourguignon"?
Kachní
Hovězí
Krůtí
Vepřové
Hovězí maso po burgundsku má výrazně silnou, přesto sametovou chuť. Nestojí za tím jen vybrané suroviny, ale především víno, které dodá chuti hlubší tóny.
74. Z které země pochází tradiční pokrm „ratatouille”?
Turecko
Francie
Španělsko
Itálie
Ratatouille je legendární dušená zelenina z Provence. Poměr lilků, cukety, paprik a rajčat by měl být 1 : 1 : 1 : 1, takže podle velikosti plodů upravte množství. Podáváme k masu, rybám, rýži, těstovinám, s bagetou, zastudena i zatepla.
75. Který sýr se používá na výrobu tiramisu?
Feta
Mascarpone
Ricotta
Gouda
76. Co je hlavní složkou pokrmu „tabbouleh”?
Těstoviny
Brambory
Bulgur
Fazole
Tabouleh, také tabbouleh, tabbúla (což nejvíc odpovídá arabské výslovnosti), taboulé či turecky kısır je salát pocházející z libanonské a syrské kuchyně podávaný jako předkrm (tzv. mezzés). Dnes je považovaný za libanonské národní jídlo.
77. Jaké koření se používá k ochucení klobásy chorizo?
Zázvor
Paprika
Kardamom
Skořice
78. Jaký je tradiční nápoj podávaný v tureckých kavárnách?
Filtrovaná káva
Zelený čaj
Čaj s mlékem
Silná černá káva
79. Z jakého regionu pochází pokrm „baklava”?
Latinská Amerika
Severní Afrika
Jihovýchodní Asie
Blízký východ
80. Co je základní složkou indického pokrmu „dal”?
Luštěniny
Kuskus
Hovězí maso
Tofu
81. Jaký typ chleba je typický pro Blízký východ?
Ciabatta
Tortilla
Bageta
Pita
82. Který z těchto pokrmů je tradičně mexický?
Tacos
Souvlaki
Paella
Sushi