Kvízové otázky z kategorie Jídlo a vaření
199 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
61. Co je to SYRNICA?
zapečený placka se sýrem
kysaná ovčí smetana
sýrová omáčka
polévka s olomouckými tvarůžky
Polévka Syrnica vonící po typickém vyzrálém sýru a zdobí úrodnou a bohatou Hanou. Je velmi snadná na přípravu a přitom velmi chutná.
62. Co se skrývá pod regionálním názvem SRALKY?
švestky
druh vánočního cukroví
plněné kynuté knedlíky
jednohubky
63. Co je to pappardelle?
Druh pizzy
Nudle do polévky
Italský chléb
Těstoviny
Pappardelle (z italského pappare – „polykat“) je druh italských těstovin v podobě cca 2–3 cm širokých nudlí.
64. Co je hlavní ingrediencí hummusu?
Paprika
Lilek
Fazole
Cizrna
65. Jaký sýr se tradičně používá na pizzu Margherita?
Mozzarella
Brie
Parmazán
Cheddar
66. Co je tradičním kořením v indické kuchyni?
Majoránka
Kari
Bazalka
Rozmarýn
67. Který druh masa se používá pro přípravu „Wiener Schnitzel”?
Telecí
Kuřecí
Vepřové
Jehněčí
68. Jaký nápoj se tradičně podává k japonskému pokrmu sashimi?
Saké
Víno
Čaj
Pivo
69. Především který druh obilí se používá k výrobě kuskusu?
Kukuřice
Pšenice
Rýže
Ječmen
70. Z kterého druhu ovoce se vyrábí pravý cider?
Třešně
Jablka
Švestky
Hrozny
71. Co je základní ingrediencí v tradičním japonském miso?
Fermentovaná sójová pasta
Mořské řasy
Rýžová mouka
Koriandr
Miso je pasta ze sóji, používaná v japonské kuchyni jako ochucovadlo.
72. Jaký nápoj pochází z Jižní Ameriky a je vyráběn z lístků cesmíny paraguayské?
Čaj
Káva
Maté
Kombucha
Maté je známé především svými výraznými povzbuzujícími účinky. Maté podporuje funkci ledvin, zlepšuje látkovou výměnu, normalizuje hladinu cukru v krvi a posiluje imunitní systém.
73. Jaké maso je typické pro pokrm "bœuf bourguignon"?
Vepřové
Krůtí
Hovězí
Kachní
Hovězí maso po burgundsku má výrazně silnou, přesto sametovou chuť. Nestojí za tím jen vybrané suroviny, ale především víno, které dodá chuti hlubší tóny.
74. Z které země pochází tradiční pokrm „ratatouille”?
Francie
Turecko
Španělsko
Itálie
Ratatouille je legendární dušená zelenina z Provence. Poměr lilků, cukety, paprik a rajčat by měl být 1 : 1 : 1 : 1, takže podle velikosti plodů upravte množství. Podáváme k masu, rybám, rýži, těstovinám, s bagetou, zastudena i zatepla.
75. Který sýr se používá na výrobu tiramisu?
Gouda
Ricotta
Mascarpone
Feta
76. Co je hlavní složkou pokrmu „tabbouleh”?
Těstoviny
Brambory
Bulgur
Fazole
Tabouleh, také tabbouleh, tabbúla (což nejvíc odpovídá arabské výslovnosti), taboulé či turecky kısır je salát pocházející z libanonské a syrské kuchyně podávaný jako předkrm (tzv. mezzés). Dnes je považovaný za libanonské národní jídlo.
77. Jaké koření se používá k ochucení klobásy chorizo?
Paprika
Skořice
Kardamom
Zázvor
78. Jaký je tradiční nápoj podávaný v tureckých kavárnách?
Čaj s mlékem
Filtrovaná káva
Zelený čaj
Silná černá káva
79. Z jakého regionu pochází pokrm „baklava”?
Latinská Amerika
Blízký východ
Severní Afrika
Jihovýchodní Asie
80. Co je základní složkou indického pokrmu „dal”?
Tofu
Kuskus
Hovězí maso
Luštěniny
81. Jaký typ chleba je typický pro Blízký východ?
Tortilla
Pita
Bageta
Ciabatta
82. Který z těchto pokrmů je tradičně mexický?
Sushi
Tacos
Paella
Souvlaki
83. Turecká kuchyně je velmi pestrá. Víte, jaký pokrm se ukrývá pod názvem cilbir?
Jde o druh skopového kebabu.
Jde o směs nakládané zeleniny s orientálním kořením.
Jde o vejce podávaná se slaným jogurtem.
Jde o druh místního čaje.
Obecně se cilbiru říká turecká vejce. Jogurt se smíchá s česnekem a koprem, na něj se rozmístí pošírovaná vejce, která se pokapou ochuceným olejem.
84. Tvrdé sladké placičky arabského původu, u nás plné ořechů a kandovaného ovoce a namáčené v čokoládě. Víte, jak se jmenují?
turecký med
indiánky
arabesky
marokánky
85. Které oblíbené české nepečené cukroví dostalo název podle svého tvaru?
vosí hnízda
sršní hnízda
mraveniště
krtčí hromádky
86. Jenom dvě suroviny, vaječné bílky a cukr, potřebujete v základním receptu na toho nadýchané cukroví s krásným názvem. Víte, jak se jmenuje?
nožičky
očička
pusinky
ouška
87. Cukroví, které je snad největší klasickou českých domácností. Víte, jak se jmenuje?
linecké
rakouské
vídeňské
štýrské
Pro přípravu těsta se používá máslo, vaječný žloutek, moučkový cukr, vanilkový cukr, hladká mouka a někdy citronová kůra pro dochucení.
88. Křehké vánoční cukroví z kynutého těsta dostalo název podle způsobu přípravy. Víte, jak se jmenuje?
nakynulky
překládanky
podvodnice
zadělanky
89. Svátek sv. Martina je neodmyslitelně spjat se svatomartinskou husou. Tradičně k oslavám patřily i svatomartinské podkůvky. Víte, co to dle legendy je?
povidlové perníky
marcipánové cukroví
pečivo plněné mákem
smažené koblížky
90. Který z následujících pokrmů je v originální receptuře bezmasý?
bigos
ratatouille
souvlaki
čevabčiči
Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, papriky, okurky a koření.