Seznam kvízových otázek podle kategorií
135 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
61. Co je to SYRNICA?
kysaná ovčí smetana
polévka s olomouckými tvarůžky
zapečený placka se sýrem
sýrová omáčka
Polévka Syrnica vonící po typickém vyzrálém sýru a zdobí úrodnou a bohatou Hanou. Je velmi snadná na přípravu a přitom velmi chutná.
62. Co se skrývá pod regionálním názvem SRALKY?
švestky
jednohubky
druh vánočního cukroví
plněné kynuté knedlíky
63. Co je to pappardelle?
Nudle do polévky
Druh pizzy
Italský chléb
Těstoviny
Pappardelle (z italského pappare – „polykat“) je druh italských těstovin v podobě cca 2–3 cm širokých nudlí.
64. Co je hlavní ingrediencí hummusu?
Cizrna
Lilek
Fazole
Paprika
65. Jaký sýr se tradičně používá na pizzu Margherita?
Parmazán
Mozzarella
Brie
Cheddar
66. Co je tradičním kořením v indické kuchyni?
Majoránka
Rozmarýn
Bazalka
Kari
67. Který druh masa se používá pro přípravu „Wiener Schnitzel”?
Telecí
Jehněčí
Kuřecí
Vepřové
68. Jaký nápoj se tradičně podává k japonskému pokrmu sashimi?
Pivo
Saké
Víno
Čaj
69. Především který druh obilí se používá k výrobě kuskusu?
Ječmen
Pšenice
Kukuřice
Rýže
70. Z kterého druhu ovoce se vyrábí pravý cider?
Třešně
Hrozny
Švestky
Jablka
71. Co je základní ingrediencí v tradičním japonském miso?
Koriandr
Rýžová mouka
Fermentovaná sójová pasta
Mořské řasy
Miso je pasta ze sóji, používaná v japonské kuchyni jako ochucovadlo.
72. Jaký nápoj pochází z Jižní Ameriky a je vyráběn z lístků cesmíny paraguayské?
Káva
Maté
Čaj
Kombucha
Maté je známé především svými výraznými povzbuzujícími účinky. Maté podporuje funkci ledvin, zlepšuje látkovou výměnu, normalizuje hladinu cukru v krvi a posiluje imunitní systém.
73. Jaké maso je typické pro pokrm "bœuf bourguignon"?
Vepřové
Krůtí
Hovězí
Kachní
Hovězí maso po burgundsku má výrazně silnou, přesto sametovou chuť. Nestojí za tím jen vybrané suroviny, ale především víno, které dodá chuti hlubší tóny.
74. Z které země pochází tradiční pokrm „ratatouille”?
Itálie
Španělsko
Francie
Turecko
Ratatouille je legendární dušená zelenina z Provence. Poměr lilků, cukety, paprik a rajčat by měl být 1 : 1 : 1 : 1, takže podle velikosti plodů upravte množství. Podáváme k masu, rybám, rýži, těstovinám, s bagetou, zastudena i zatepla.
75. Který sýr se používá na výrobu tiramisu?
Feta
Gouda
Ricotta
Mascarpone
76. Co je hlavní složkou pokrmu „tabbouleh”?
Fazole
Brambory
Těstoviny
Bulgur
Tabouleh, také tabbouleh, tabbúla (což nejvíc odpovídá arabské výslovnosti), taboulé či turecky kısır je salát pocházející z libanonské a syrské kuchyně podávaný jako předkrm (tzv. mezzés). Dnes je považovaný za libanonské národní jídlo.
77. Jaké koření se používá k ochucení klobásy chorizo?
Skořice
Kardamom
Paprika
Zázvor
78. Jaký je tradiční nápoj podávaný v tureckých kavárnách?
Čaj s mlékem
Filtrovaná káva
Zelený čaj
Silná černá káva
79. Z jakého regionu pochází pokrm „baklava”?
Severní Afrika
Jihovýchodní Asie
Latinská Amerika
Blízký východ
80. Co je základní složkou indického pokrmu „dal”?
Luštěniny
Kuskus
Tofu
Hovězí maso
81. Jaký typ chleba je typický pro Blízký východ?
Pita
Tortilla
Ciabatta
Bageta
82. Který z těchto pokrmů je tradičně mexický?
Tacos
Souvlaki
Paella
Sushi
83. Turecká kuchyně je velmi pestrá. Víte, jaký pokrm se ukrývá pod názvem cilbir?
Jde o směs nakládané zeleniny s orientálním kořením.
Jde o druh skopového kebabu.
Jde o vejce podávaná se slaným jogurtem.
Jde o druh místního čaje.
Obecně se cilbiru říká turecká vejce. Jogurt se smíchá s česnekem a koprem, na něj se rozmístí pošírovaná vejce, která se pokapou ochuceným olejem.
84. Tvrdé sladké placičky arabského původu, u nás plné ořechů a kandovaného ovoce a namáčené v čokoládě. Víte, jak se jmenují?
arabesky
indiánky
marokánky
turecký med
85. Které oblíbené české nepečené cukroví dostalo název podle svého tvaru?
krtčí hromádky
vosí hnízda
mraveniště
sršní hnízda
86. Jenom dvě suroviny, vaječné bílky a cukr, potřebujete v základním receptu na toho nadýchané cukroví s krásným názvem. Víte, jak se jmenuje?
očička
ouška
nožičky
pusinky
87. Cukroví, které je snad největší klasickou českých domácností. Víte, jak se jmenuje?
rakouské
štýrské
linecké
vídeňské
Pro přípravu těsta se používá máslo, vaječný žloutek, moučkový cukr, vanilkový cukr, hladká mouka a někdy citronová kůra pro dochucení.
88. Křehké vánoční cukroví z kynutého těsta dostalo název podle způsobu přípravy. Víte, jak se jmenuje?
podvodnice
nakynulky
zadělanky
překládanky
89. Svátek sv. Martina je neodmyslitelně spjat se svatomartinskou husou. Tradičně k oslavám patřily i svatomartinské podkůvky. Víte, co to dle legendy je?
marcipánové cukroví
povidlové perníky
smažené koblížky
pečivo plněné mákem
90. Který z následujících pokrmů je v originální receptuře bezmasý?
souvlaki
ratatouille
bigos
čevabčiči
Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, papriky, okurky a koření.