Kvízové otázky z kategorie Jídlo a vaření
199 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
61. Co je to SYRNICA?
polévka s olomouckými tvarůžky
zapečený placka se sýrem
sýrová omáčka
kysaná ovčí smetana
Polévka Syrnica vonící po typickém vyzrálém sýru a zdobí úrodnou a bohatou Hanou. Je velmi snadná na přípravu a přitom velmi chutná.
62. Co se skrývá pod regionálním názvem SRALKY?
jednohubky
druh vánočního cukroví
švestky
plněné kynuté knedlíky
63. Co je to pappardelle?
Těstoviny
Italský chléb
Nudle do polévky
Druh pizzy
Pappardelle (z italského pappare – „polykat“) je druh italských těstovin v podobě cca 2–3 cm širokých nudlí.
64. Co je hlavní ingrediencí hummusu?
Fazole
Lilek
Paprika
Cizrna
65. Jaký sýr se tradičně používá na pizzu Margherita?
Cheddar
Brie
Mozzarella
Parmazán
66. Co je tradičním kořením v indické kuchyni?
Bazalka
Rozmarýn
Majoránka
Kari
67. Který druh masa se používá pro přípravu „Wiener Schnitzel”?
Kuřecí
Vepřové
Telecí
Jehněčí
68. Jaký nápoj se tradičně podává k japonskému pokrmu sashimi?
Víno
Pivo
Saké
Čaj
69. Především který druh obilí se používá k výrobě kuskusu?
Kukuřice
Rýže
Ječmen
Pšenice
70. Z kterého druhu ovoce se vyrábí pravý cider?
Jablka
Švestky
Hrozny
Třešně
71. Co je základní ingrediencí v tradičním japonském miso?
Mořské řasy
Rýžová mouka
Fermentovaná sójová pasta
Koriandr
Miso je pasta ze sóji, používaná v japonské kuchyni jako ochucovadlo.
72. Jaký nápoj pochází z Jižní Ameriky a je vyráběn z lístků cesmíny paraguayské?
Kombucha
Čaj
Maté
Káva
Maté je známé především svými výraznými povzbuzujícími účinky. Maté podporuje funkci ledvin, zlepšuje látkovou výměnu, normalizuje hladinu cukru v krvi a posiluje imunitní systém.
73. Jaké maso je typické pro pokrm "bœuf bourguignon"?
Kachní
Vepřové
Krůtí
Hovězí
Hovězí maso po burgundsku má výrazně silnou, přesto sametovou chuť. Nestojí za tím jen vybrané suroviny, ale především víno, které dodá chuti hlubší tóny.
74. Z které země pochází tradiční pokrm „ratatouille”?
Francie
Španělsko
Itálie
Turecko
Ratatouille je legendární dušená zelenina z Provence. Poměr lilků, cukety, paprik a rajčat by měl být 1 : 1 : 1 : 1, takže podle velikosti plodů upravte množství. Podáváme k masu, rybám, rýži, těstovinám, s bagetou, zastudena i zatepla.
75. Který sýr se používá na výrobu tiramisu?
Gouda
Feta
Ricotta
Mascarpone
76. Co je hlavní složkou pokrmu „tabbouleh”?
Bulgur
Fazole
Brambory
Těstoviny
Tabouleh, také tabbouleh, tabbúla (což nejvíc odpovídá arabské výslovnosti), taboulé či turecky kısır je salát pocházející z libanonské a syrské kuchyně podávaný jako předkrm (tzv. mezzés). Dnes je považovaný za libanonské národní jídlo.
77. Jaké koření se používá k ochucení klobásy chorizo?
Kardamom
Paprika
Skořice
Zázvor
78. Jaký je tradiční nápoj podávaný v tureckých kavárnách?
Zelený čaj
Silná černá káva
Čaj s mlékem
Filtrovaná káva
79. Z jakého regionu pochází pokrm „baklava”?
Severní Afrika
Jihovýchodní Asie
Latinská Amerika
Blízký východ
80. Co je základní složkou indického pokrmu „dal”?
Luštěniny
Tofu
Hovězí maso
Kuskus
81. Jaký typ chleba je typický pro Blízký východ?
Tortilla
Pita
Ciabatta
Bageta
82. Který z těchto pokrmů je tradičně mexický?
Paella
Souvlaki
Sushi
Tacos
83. Turecká kuchyně je velmi pestrá. Víte, jaký pokrm se ukrývá pod názvem cilbir?
Jde o druh místního čaje.
Jde o vejce podávaná se slaným jogurtem.
Jde o směs nakládané zeleniny s orientálním kořením.
Jde o druh skopového kebabu.
Obecně se cilbiru říká turecká vejce. Jogurt se smíchá s česnekem a koprem, na něj se rozmístí pošírovaná vejce, která se pokapou ochuceným olejem.
84. Tvrdé sladké placičky arabského původu, u nás plné ořechů a kandovaného ovoce a namáčené v čokoládě. Víte, jak se jmenují?
turecký med
marokánky
indiánky
arabesky
85. Které oblíbené české nepečené cukroví dostalo název podle svého tvaru?
sršní hnízda
vosí hnízda
mraveniště
krtčí hromádky
86. Jenom dvě suroviny, vaječné bílky a cukr, potřebujete v základním receptu na toho nadýchané cukroví s krásným názvem. Víte, jak se jmenuje?
nožičky
pusinky
očička
ouška
87. Cukroví, které je snad největší klasickou českých domácností. Víte, jak se jmenuje?
linecké
vídeňské
štýrské
rakouské
Pro přípravu těsta se používá máslo, vaječný žloutek, moučkový cukr, vanilkový cukr, hladká mouka a někdy citronová kůra pro dochucení.
88. Křehké vánoční cukroví z kynutého těsta dostalo název podle způsobu přípravy. Víte, jak se jmenuje?
zadělanky
nakynulky
podvodnice
překládanky
89. Svátek sv. Martina je neodmyslitelně spjat se svatomartinskou husou. Tradičně k oslavám patřily i svatomartinské podkůvky. Víte, co to dle legendy je?
povidlové perníky
marcipánové cukroví
pečivo plněné mákem
smažené koblížky
90. Který z následujících pokrmů je v originální receptuře bezmasý?
bigos
ratatouille
souvlaki
čevabčiči
Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, papriky, okurky a koření.