Seznam kvízových otázek podle kategorií
184 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
61. Co je to SYRNICA?
polévka s olomouckými tvarůžky
sýrová omáčka
kysaná ovčí smetana
zapečený placka se sýrem
Polévka Syrnica vonící po typickém vyzrálém sýru a zdobí úrodnou a bohatou Hanou. Je velmi snadná na přípravu a přitom velmi chutná.
62. Co se skrývá pod regionálním názvem SRALKY?
švestky
plněné kynuté knedlíky
jednohubky
druh vánočního cukroví
63. Co je to pappardelle?
Nudle do polévky
Italský chléb
Druh pizzy
Těstoviny
Pappardelle (z italského pappare – „polykat“) je druh italských těstovin v podobě cca 2–3 cm širokých nudlí.
64. Co je hlavní ingrediencí hummusu?
Paprika
Lilek
Cizrna
Fazole
65. Jaký sýr se tradičně používá na pizzu Margherita?
Parmazán
Mozzarella
Cheddar
Brie
66. Co je tradičním kořením v indické kuchyni?
Kari
Majoránka
Rozmarýn
Bazalka
67. Který druh masa se používá pro přípravu „Wiener Schnitzel”?
Vepřové
Kuřecí
Telecí
Jehněčí
68. Jaký nápoj se tradičně podává k japonskému pokrmu sashimi?
Víno
Saké
Pivo
Čaj
69. Především který druh obilí se používá k výrobě kuskusu?
Kukuřice
Pšenice
Rýže
Ječmen
70. Z kterého druhu ovoce se vyrábí pravý cider?
Třešně
Švestky
Hrozny
Jablka
71. Co je základní ingrediencí v tradičním japonském miso?
Fermentovaná sójová pasta
Rýžová mouka
Mořské řasy
Koriandr
Miso je pasta ze sóji, používaná v japonské kuchyni jako ochucovadlo.
72. Jaký nápoj pochází z Jižní Ameriky a je vyráběn z lístků cesmíny paraguayské?
Káva
Kombucha
Čaj
Maté
Maté je známé především svými výraznými povzbuzujícími účinky. Maté podporuje funkci ledvin, zlepšuje látkovou výměnu, normalizuje hladinu cukru v krvi a posiluje imunitní systém.
73. Jaké maso je typické pro pokrm "bœuf bourguignon"?
Hovězí
Krůtí
Vepřové
Kachní
Hovězí maso po burgundsku má výrazně silnou, přesto sametovou chuť. Nestojí za tím jen vybrané suroviny, ale především víno, které dodá chuti hlubší tóny.
74. Z které země pochází tradiční pokrm „ratatouille”?
Francie
Turecko
Itálie
Španělsko
Ratatouille je legendární dušená zelenina z Provence. Poměr lilků, cukety, paprik a rajčat by měl být 1 : 1 : 1 : 1, takže podle velikosti plodů upravte množství. Podáváme k masu, rybám, rýži, těstovinám, s bagetou, zastudena i zatepla.
75. Který sýr se používá na výrobu tiramisu?
Feta
Mascarpone
Ricotta
Gouda
76. Co je hlavní složkou pokrmu „tabbouleh”?
Bulgur
Fazole
Těstoviny
Brambory
Tabouleh, také tabbouleh, tabbúla (což nejvíc odpovídá arabské výslovnosti), taboulé či turecky kısır je salát pocházející z libanonské a syrské kuchyně podávaný jako předkrm (tzv. mezzés). Dnes je považovaný za libanonské národní jídlo.
77. Jaké koření se používá k ochucení klobásy chorizo?
Kardamom
Paprika
Zázvor
Skořice
78. Jaký je tradiční nápoj podávaný v tureckých kavárnách?
Silná černá káva
Čaj s mlékem
Filtrovaná káva
Zelený čaj
79. Z jakého regionu pochází pokrm „baklava”?
Blízký východ
Severní Afrika
Latinská Amerika
Jihovýchodní Asie
80. Co je základní složkou indického pokrmu „dal”?
Hovězí maso
Kuskus
Tofu
Luštěniny
81. Jaký typ chleba je typický pro Blízký východ?
Tortilla
Pita
Ciabatta
Bageta
82. Který z těchto pokrmů je tradičně mexický?
Tacos
Sushi
Paella
Souvlaki
83. Turecká kuchyně je velmi pestrá. Víte, jaký pokrm se ukrývá pod názvem cilbir?
Jde o vejce podávaná se slaným jogurtem.
Jde o druh skopového kebabu.
Jde o směs nakládané zeleniny s orientálním kořením.
Jde o druh místního čaje.
Obecně se cilbiru říká turecká vejce. Jogurt se smíchá s česnekem a koprem, na něj se rozmístí pošírovaná vejce, která se pokapou ochuceným olejem.
84. Tvrdé sladké placičky arabského původu, u nás plné ořechů a kandovaného ovoce a namáčené v čokoládě. Víte, jak se jmenují?
indiánky
turecký med
marokánky
arabesky
85. Které oblíbené české nepečené cukroví dostalo název podle svého tvaru?
sršní hnízda
vosí hnízda
krtčí hromádky
mraveniště
86. Jenom dvě suroviny, vaječné bílky a cukr, potřebujete v základním receptu na toho nadýchané cukroví s krásným názvem. Víte, jak se jmenuje?
očička
ouška
pusinky
nožičky
87. Cukroví, které je snad největší klasickou českých domácností. Víte, jak se jmenuje?
štýrské
vídeňské
linecké
rakouské
Pro přípravu těsta se používá máslo, vaječný žloutek, moučkový cukr, vanilkový cukr, hladká mouka a někdy citronová kůra pro dochucení.
88. Křehké vánoční cukroví z kynutého těsta dostalo název podle způsobu přípravy. Víte, jak se jmenuje?
zadělanky
podvodnice
nakynulky
překládanky
89. Svátek sv. Martina je neodmyslitelně spjat se svatomartinskou husou. Tradičně k oslavám patřily i svatomartinské podkůvky. Víte, co to dle legendy je?
marcipánové cukroví
smažené koblížky
povidlové perníky
pečivo plněné mákem
90. Který z následujících pokrmů je v originální receptuře bezmasý?
ratatouille
souvlaki
bigos
čevabčiči
Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, papriky, okurky a koření.