Seznam kvízových otázek podle kategorií

131 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

kvizove otazky o vareni a jidle

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.


61. Co je to SYRNICA?
kysaná ovčí smetana
sýrová omáčka
zapečený placka se sýrem
polévka s olomouckými tvarůžky
Polévka Syrnica vonící po typickém vyzrálém sýru a zdobí úrodnou a bohatou Hanou. Je velmi snadná na přípravu a přitom velmi chutná.
62. Co se skrývá pod regionálním názvem SRALKY?
druh vánočního cukroví
jednohubky
švestky
plněné kynuté knedlíky
63. Co je to pappardelle?
Italský chléb
Nudle do polévky
Těstoviny
Druh pizzy
Pappardelle (z italského pappare – „polykat“) je druh italských těstovin v podobě cca 2–3 cm širokých nudlí.
64. Co je hlavní ingrediencí hummusu?
Paprika
Fazole
Lilek
Cizrna
71. Co je základní ingrediencí v tradičním japonském miso?
Rýžová mouka
Fermentovaná sójová pasta
Mořské řasy
Koriandr
Miso je pasta ze sóji, používaná v japonské kuchyni jako ochucovadlo.
72. Jaký nápoj pochází z Jižní Ameriky a je vyráběn z lístků cesmíny paraguayské?
Káva
Kombucha
Maté
Čaj
Maté je známé především svými výraznými povzbuzujícími účinky. Maté podporuje funkci ledvin, zlepšuje látkovou výměnu, normalizuje hladinu cukru v krvi a posiluje imunitní systém.
73. Jaké maso je typické pro pokrm "bœuf bourguignon"?
Vepřové
Krůtí
Kachní
Hovězí
Hovězí maso po burgundsku má výrazně silnou, přesto sametovou chuť. Nestojí za tím jen vybrané suroviny, ale především víno, které dodá chuti hlubší tóny.
74. Z které země pochází tradiční pokrm „ratatouille”?
Itálie
Turecko
Španělsko
Francie
Ratatouille je legendární dušená zelenina z Provence. Poměr lilků, cukety, paprik a rajčat by měl být 1 : 1 : 1 : 1, takže podle velikosti plodů upravte množství. Podáváme k masu, rybám, rýži, těstovinám, s bagetou, zastudena i zatepla.
76. Co je hlavní složkou pokrmu „tabbouleh”?
Fazole
Bulgur
Těstoviny
Brambory
Tabouleh, také tabbouleh, tabbúla (což nejvíc odpovídá arabské výslovnosti), taboulé či turecky kısır je salát pocházející z libanonské a syrské kuchyně podávaný jako předkrm (tzv. mezzés). Dnes je považovaný za libanonské národní jídlo.
78. Jaký je tradiční nápoj podávaný v tureckých kavárnách?
Silná černá káva
Čaj s mlékem
Zelený čaj
Filtrovaná káva
79. Z jakého regionu pochází pokrm „baklava”?
Severní Afrika
Jihovýchodní Asie
Blízký východ
Latinská Amerika
83. Turecká kuchyně je velmi pestrá. Víte, jaký pokrm se ukrývá pod názvem cilbir?
Jde o směs nakládané zeleniny s orientálním kořením.
Jde o druh místního čaje.
Jde o vejce podávaná se slaným jogurtem.
Jde o druh skopového kebabu.
Obecně se cilbiru říká turecká vejce. Jogurt se smíchá s česnekem a koprem, na něj se rozmístí pošírovaná vejce, která se pokapou ochuceným olejem.
85. Které oblíbené české nepečené cukroví dostalo název podle svého tvaru?
vosí hnízda
mraveniště
sršní hnízda
krtčí hromádky
87. Cukroví, které je snad největší klasickou českých domácností. Víte, jak se jmenuje?
linecké
štýrské
rakouské
vídeňské
Pro přípravu těsta se používá máslo, vaječný žloutek, moučkový cukr, vanilkový cukr, hladká mouka a někdy citronová kůra pro dochucení.
90. Který z následujících pokrmů je v originální receptuře bezmasý?
ratatouille
bigos
čevabčiči
souvlaki
Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, papriky, okurky a koření.