Seznam kvízových otázek podle kategorií
131 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
61. Co je to SYRNICA?
kysaná ovčí smetana
sýrová omáčka
zapečený placka se sýrem
polévka s olomouckými tvarůžky
Polévka Syrnica vonící po typickém vyzrálém sýru a zdobí úrodnou a bohatou Hanou. Je velmi snadná na přípravu a přitom velmi chutná.
62. Co se skrývá pod regionálním názvem SRALKY?
druh vánočního cukroví
jednohubky
švestky
plněné kynuté knedlíky
63. Co je to pappardelle?
Italský chléb
Nudle do polévky
Těstoviny
Druh pizzy
Pappardelle (z italského pappare – „polykat“) je druh italských těstovin v podobě cca 2–3 cm širokých nudlí.
64. Co je hlavní ingrediencí hummusu?
Paprika
Fazole
Lilek
Cizrna
65. Jaký sýr se tradičně používá na pizzu Margherita?
Brie
Parmazán
Cheddar
Mozzarella
66. Co je tradičním kořením v indické kuchyni?
Rozmarýn
Kari
Bazalka
Majoránka
67. Který druh masa se používá pro přípravu „Wiener Schnitzel”?
Kuřecí
Jehněčí
Telecí
Vepřové
68. Jaký nápoj se tradičně podává k japonskému pokrmu sashimi?
Čaj
Víno
Pivo
Saké
69. Především který druh obilí se používá k výrobě kuskusu?
Kukuřice
Pšenice
Ječmen
Rýže
70. Z kterého druhu ovoce se vyrábí pravý cider?
Švestky
Jablka
Hrozny
Třešně
71. Co je základní ingrediencí v tradičním japonském miso?
Rýžová mouka
Fermentovaná sójová pasta
Mořské řasy
Koriandr
Miso je pasta ze sóji, používaná v japonské kuchyni jako ochucovadlo.
72. Jaký nápoj pochází z Jižní Ameriky a je vyráběn z lístků cesmíny paraguayské?
Káva
Kombucha
Maté
Čaj
Maté je známé především svými výraznými povzbuzujícími účinky. Maté podporuje funkci ledvin, zlepšuje látkovou výměnu, normalizuje hladinu cukru v krvi a posiluje imunitní systém.
73. Jaké maso je typické pro pokrm "bœuf bourguignon"?
Vepřové
Krůtí
Kachní
Hovězí
Hovězí maso po burgundsku má výrazně silnou, přesto sametovou chuť. Nestojí za tím jen vybrané suroviny, ale především víno, které dodá chuti hlubší tóny.
74. Z které země pochází tradiční pokrm „ratatouille”?
Itálie
Turecko
Španělsko
Francie
Ratatouille je legendární dušená zelenina z Provence. Poměr lilků, cukety, paprik a rajčat by měl být 1 : 1 : 1 : 1, takže podle velikosti plodů upravte množství. Podáváme k masu, rybám, rýži, těstovinám, s bagetou, zastudena i zatepla.
75. Který sýr se používá na výrobu tiramisu?
Gouda
Feta
Mascarpone
Ricotta
76. Co je hlavní složkou pokrmu „tabbouleh”?
Fazole
Bulgur
Těstoviny
Brambory
Tabouleh, také tabbouleh, tabbúla (což nejvíc odpovídá arabské výslovnosti), taboulé či turecky kısır je salát pocházející z libanonské a syrské kuchyně podávaný jako předkrm (tzv. mezzés). Dnes je považovaný za libanonské národní jídlo.
77. Jaké koření se používá k ochucení klobásy chorizo?
Paprika
Kardamom
Zázvor
Skořice
78. Jaký je tradiční nápoj podávaný v tureckých kavárnách?
Silná černá káva
Čaj s mlékem
Zelený čaj
Filtrovaná káva
79. Z jakého regionu pochází pokrm „baklava”?
Severní Afrika
Jihovýchodní Asie
Blízký východ
Latinská Amerika
80. Co je základní složkou indického pokrmu „dal”?
Hovězí maso
Kuskus
Tofu
Luštěniny
81. Jaký typ chleba je typický pro Blízký východ?
Tortilla
Bageta
Ciabatta
Pita
82. Který z těchto pokrmů je tradičně mexický?
Paella
Souvlaki
Sushi
Tacos
83. Turecká kuchyně je velmi pestrá. Víte, jaký pokrm se ukrývá pod názvem cilbir?
Jde o směs nakládané zeleniny s orientálním kořením.
Jde o druh místního čaje.
Jde o vejce podávaná se slaným jogurtem.
Jde o druh skopového kebabu.
Obecně se cilbiru říká turecká vejce. Jogurt se smíchá s česnekem a koprem, na něj se rozmístí pošírovaná vejce, která se pokapou ochuceným olejem.
84. Tvrdé sladké placičky arabského původu, u nás plné ořechů a kandovaného ovoce a namáčené v čokoládě. Víte, jak se jmenují?
indiánky
turecký med
marokánky
arabesky
85. Které oblíbené české nepečené cukroví dostalo název podle svého tvaru?
vosí hnízda
mraveniště
sršní hnízda
krtčí hromádky
86. Jenom dvě suroviny, vaječné bílky a cukr, potřebujete v základním receptu na toho nadýchané cukroví s krásným názvem. Víte, jak se jmenuje?
ouška
očička
pusinky
nožičky
87. Cukroví, které je snad největší klasickou českých domácností. Víte, jak se jmenuje?
linecké
štýrské
rakouské
vídeňské
Pro přípravu těsta se používá máslo, vaječný žloutek, moučkový cukr, vanilkový cukr, hladká mouka a někdy citronová kůra pro dochucení.
88. Křehké vánoční cukroví z kynutého těsta dostalo název podle způsobu přípravy. Víte, jak se jmenuje?
zadělanky
podvodnice
překládanky
nakynulky
89. Svátek sv. Martina je neodmyslitelně spjat se svatomartinskou husou. Tradičně k oslavám patřily i svatomartinské podkůvky. Víte, co to dle legendy je?
marcipánové cukroví
smažené koblížky
povidlové perníky
pečivo plněné mákem
90. Který z následujících pokrmů je v originální receptuře bezmasý?
ratatouille
bigos
čevabčiči
souvlaki
Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, papriky, okurky a koření.