Kvízové otázky z kategorie Jídlo a vaření

199 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Kvízové otázky z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.


61. Co je to SYRNICA?
polévka s olomouckými tvarůžky
zapečený placka se sýrem
sýrová omáčka
kysaná ovčí smetana
Polévka Syrnica vonící po typickém vyzrálém sýru a zdobí úrodnou a bohatou Hanou. Je velmi snadná na přípravu a přitom velmi chutná.
62. Co se skrývá pod regionálním názvem SRALKY?
jednohubky
druh vánočního cukroví
švestky
plněné kynuté knedlíky
63. Co je to pappardelle?
Těstoviny
Italský chléb
Nudle do polévky
Druh pizzy
Pappardelle (z italského pappare – „polykat“) je druh italských těstovin v podobě cca 2–3 cm širokých nudlí.
64. Co je hlavní ingrediencí hummusu?
Fazole
Lilek
Paprika
Cizrna
71. Co je základní ingrediencí v tradičním japonském miso?
Mořské řasy
Rýžová mouka
Fermentovaná sójová pasta
Koriandr
Miso je pasta ze sóji, používaná v japonské kuchyni jako ochucovadlo.
72. Jaký nápoj pochází z Jižní Ameriky a je vyráběn z lístků cesmíny paraguayské?
Kombucha
Čaj
Maté
Káva
Maté je známé především svými výraznými povzbuzujícími účinky. Maté podporuje funkci ledvin, zlepšuje látkovou výměnu, normalizuje hladinu cukru v krvi a posiluje imunitní systém.
73. Jaké maso je typické pro pokrm "bœuf bourguignon"?
Kachní
Vepřové
Krůtí
Hovězí
Hovězí maso po burgundsku má výrazně silnou, přesto sametovou chuť. Nestojí za tím jen vybrané suroviny, ale především víno, které dodá chuti hlubší tóny.
74. Z které země pochází tradiční pokrm „ratatouille”?
Francie
Španělsko
Itálie
Turecko
Ratatouille je legendární dušená zelenina z Provence. Poměr lilků, cukety, paprik a rajčat by měl být 1 : 1 : 1 : 1, takže podle velikosti plodů upravte množství. Podáváme k masu, rybám, rýži, těstovinám, s bagetou, zastudena i zatepla.
76. Co je hlavní složkou pokrmu „tabbouleh”?
Bulgur
Fazole
Brambory
Těstoviny
Tabouleh, také tabbouleh, tabbúla (což nejvíc odpovídá arabské výslovnosti), taboulé či turecky kısır je salát pocházející z libanonské a syrské kuchyně podávaný jako předkrm (tzv. mezzés). Dnes je považovaný za libanonské národní jídlo.
78. Jaký je tradiční nápoj podávaný v tureckých kavárnách?
Zelený čaj
Silná černá káva
Čaj s mlékem
Filtrovaná káva
79. Z jakého regionu pochází pokrm „baklava”?
Severní Afrika
Jihovýchodní Asie
Latinská Amerika
Blízký východ
83. Turecká kuchyně je velmi pestrá. Víte, jaký pokrm se ukrývá pod názvem cilbir?
Jde o druh místního čaje.
Jde o vejce podávaná se slaným jogurtem.
Jde o směs nakládané zeleniny s orientálním kořením.
Jde o druh skopového kebabu.
Obecně se cilbiru říká turecká vejce. Jogurt se smíchá s česnekem a koprem, na něj se rozmístí pošírovaná vejce, která se pokapou ochuceným olejem.
85. Které oblíbené české nepečené cukroví dostalo název podle svého tvaru?
sršní hnízda
vosí hnízda
mraveniště
krtčí hromádky
87. Cukroví, které je snad největší klasickou českých domácností. Víte, jak se jmenuje?
linecké
vídeňské
štýrské
rakouské
Pro přípravu těsta se používá máslo, vaječný žloutek, moučkový cukr, vanilkový cukr, hladká mouka a někdy citronová kůra pro dochucení.
90. Který z následujících pokrmů je v originální receptuře bezmasý?
bigos
ratatouille
souvlaki
čevabčiči
Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, papriky, okurky a koření.