Kvízové otázky z kategorie Jídlo a vaření
199 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
91. Jaká je správná výslovnost italské přílohy “gnocchi“?
chňochy
noči
gnoči
ňoky
92. Se kterou kuchyní je spjat pikantní křupavý salát kimchi?
čínskou
norskou
korejskou
francouzskou
93. Které suroviny potřebujeme na výrobu griliáše?
med a sezam
ořechy a cukr
vaječný bílek a mandle
čokoládu a datle
94. Jak zní celý název tradiční vietnamské nudlové polévky, připravujeme-li ji z hovězího masa?
Pho gà
Pho bò
Pho chay
Pho vịt
Polévka phở se vaří v mnoha variantách, například klasické hovězí, kuřecí, rybí, s krevetkami, či vegetariánská verze s houbami, a mungovými klíčky.
95. Z kterého masa se připravuje “ceviche“, oblíbený pokrm obyvatel Latinské Ameriky?
vepřového
kuřecího
rybího
hovězího
96. Jak se ve španělštině nazývá drobné občerstvení, jednohubky nebo degustační talířek?
churros
pisto
tapas
gazpacho
97. Která z těchto ingrediencí není součástí pravé anglické snídaně?
sýr
fazole
slanina
rajčata
98. Původem ruská a ukrajinská soljanka je:
dezert
omáčka
salát
polévka
Soljanka je hustá, kořeněná a kyselá polévka v ruské a ukrajinské kuchyni. Jsou tři základní druhy soljanky, podle převažující ingredience (maso, ryby nebo houby).
99. Podle které ingredience získala svůj název pizza Pollo?
houby
tuňák
kuřecí maso
brokolice
100. Pro výrobu kterého z těchto dezertů nepoužíváme vaječné bílky?
meringue
makronky
baklava
laskonky
Baklava je tučný, sladký zákusek, který se objevuje v mnoha kuchyních v oblasti, kterou ovládala bývalá Osmanská říše, ve Střední Asii, a zemích mezi nimi.
101. Která z následujících těstovin je uprostřed dutá?
pappardelle
bucatini
linguine
fettuccine
102. Gravlax je oblíbená skandinávská pochoutka, na jejíž přípravu potřebujeme:
lososa
řepu
kaviár
jehněčí
Gravlax se připravuje ze syrového lososího masa. Vykostěné filety se obalí v hrubozrnné mořské soli, pískovém cukru a čerstvém kopru (někdy se přidává i alkohol, například vodka, aby ryba zkřehla) a nechají se nejméně dva dny marinovat v chladu. Pak se maso očistí a krájí na velmi tenké plátky.
103. Který druh mořských plodů se často podává syrový na skořápce a je v mnoha kulturách považován za delikatesu?
Humr
Ústřice
Krevety
Slávky
Ústřice jsou oblíbenou delikatesou, která se konzumuje často za syrova s citronem, octem nebo tabascem. Chuť ústřic je slaná a mají nádech mořského aroma. Jejich konzumace se obvykle spojuje s luxusem.
104. Španělský druh sýra je známý pronikavým aromatem, silnou chutí a od roku 1981 podléhá evropskému nařízení o ochraně označení původu. Jak se jmenuje?
Burgos
Cabrales
Gouda
Queso palmero
Sýr Cabrales je tradiční modrý sýr pocházející ze španělského regionu Asturie, vyráběný z kravského, ovčího či kozího mléka. Má silnou a výraznou chuť, kterou doprovází intenzivní aroma.
105. Jak se jmenuje tradiční japonské jídlo sestávající z tenkých plátků syrové ryby, které se obvykle podává se sójovou omáčkou a wasabi?
Kimči
Miso
Saké
Sašimi
Sašimi je japonský pokrm, který se obvykle podává bez rýže, na rozdíl od suši, a může být doplněn o různé omáčky pro zvýraznění chuti. Vyznačuje se precizním zpracováním a vysokou kvalitou ingrediencí, což z něj činí delikatesu, která si získala oblibu po celém světě.
106. Wasabi je zelená pikantní pasta, kterou jistě znáte. Z jaké rostliny však pochází?
Armoracia rusticana
Brassica japonská
Eutrema japonská
Raphanus sativus
Eutrema japonská, známá také jako japonský křen, je vytrvalá bylina pocházející z Japonska. Má výraznou, pikantní chuť, která je mnohem intenzivnější než běžný křen. Wasabi se obvykle podává jako pasta nebo prášek a dokáže zvýraznit chuť ryb a mořských plodů.
107. Které jídlo se skládá z fermentované ryby, povětšinou sledě, a je považováno za švédskou delikatesu, známou svým silným až štiplavým zápachem?
Surströmming
Mykyrokka
Gravlax
Köttbullar
Surströmming je tradiční švédská delikatesa, která byla původně pokrmem chudších obyvatel severního Švédska. Pokrm vznikl v období, kdy byl nedostatek soli pro konzervaci ryb. Konzumuje se často s chlebem, bramborami, cibulí a zakysanou smetanou, přičemž konzerva se často kvůli intenzitě odéru otevírá venku.
108. Jak se jmenuje sýr ze Sardinie, jenž je známý tím, že obsahuje živé larvy much?
Casu marzu
Pecorino
Manchego
Parmigiano-Reggiano
Během zrání se v něm záměrně nechávají rozvíjet larvy sýrohlodky drobné. Larvy této mouchy rozkládají v sýru tuk, což mu dodává měkkou, tekutou strukturu a velmi silnou, výraznou chuť. Kvůli hygienickým normám a zdravotním rizikům spojeným s konzumací sýra je v některých zemích casu marzu zakázaný.
109. Který český pokrm se zařadil do žebříčku deseti nejhorších jídel světa?
Jelito
Houbový kuba
Buchtičky se šodó
Chlebová polévka
Umístění v žebříčku nejhorších jídel světa si vysloužila chlebová polévka, které se v tuzemsku přezdívá žebrácká či žebračka. Nelichotivé označení získala tím, že ji v minulosti vařily především chudé rodiny, které našly způsob, jak hodnotně využít i starší a tvrdší chléb.
110. Která země je kolébkou nápoje espresso?
Brazílie
Španělsko
Itálie
Francie
U zrodu espressa stáli dva Italové, kteří vynalezli první stroje na rychlou přípravu kávy. Kávovar vynalezený roku 1884 Angelem Moriondem byl velký, složitý a připravoval několik kávových porcí najednou. V roce 1901 ho vylepšil Luigi Bezzera, když přišel se strojem, který udělal do šálku jednu dávku nápoje za pár sekund.
111. Z kolika gramů kávy se obvykle připravuje nápoj espresso?
3-6 gramů
1-2 gramy
20-30 gramů
7-14 gramů
Espresso je nápoj o objemu 30 ml s doporučeným časem extrakce 20-30 sekund vyrobený pod tlakem přibližně devíti barů. Hmotnost kávy se může lišit vzhledem k různým druhům kávy, ale neměla by být nižší než sedm gramů.
112. Ve kterém z následujících nápojů najdete největší množství mleté kávy?
Americano
Espresso
Ristretto
Flat White
Jako jediný ze zmíněných nápojů obsahuje dvojitou dávku espressa. Ostatní se připravují pouze z jedné dávky.
113. Jak se nazývají plody kávovníku?
Kávová třešeň
Kávový bob
Kávové zrno
Kávovina
Kávovník je ovocný strom. Kávová zrna, ze kterých si připravujeme kávu, jsou pecky skryté uvnitř kávové třešně.
114. Oblíbeným letním kávovým nápojem je espresso se zmrzlinou. Jak se nápoj nazývá?
Affogato
Cold brew
Icecoffee
Frappé
Název pochází z italštiny, kde affogato doslovně znamená utopený. A o takové malé utopení vlastně jde – vanilkovou zmrzlinu totiž přelijete dvojitou dávkou espressa a jak se zmrzlina postupně rozpouští do horkého kávového nápoje, ochlazuje ho a zároveň ochucuje.
115. Která omáčka nepatří mezi smetanové omáčky?
křenová
svíčková
koprová
holandská
Holandská omáčka je založena na emulzi žloutků a másla, zatímco ostatní jmenované omáčky obsahují smetanu jako základní ingredienci
116. Která z těchto plodin byla v českých zemích běžně konzumována už ve středověku?
pohanka
kukuřice
brambory
rajčata
Pohanka je na našem území pěstována již od raného středověku, zatímco brambory, kukuřice a rajčata dorazily do Evropy až po objevení Ameriky
117. Co je to „coq au vin"?
kohout na víně
jehněčí pečeně na bylinkách
telecí maso pečené na víně
hovězí ragú s kořenovou zeleninou
Francouzský název doslova znamená kohout ve víně – jde o tradiční recept, kde se tuhé maso kohouta pomalým dušením v červeném víně promění v delikatesu hodnou šlechtického stolu.
118. V které zahraniční kuchyni se objevují raspeball knedlíky z brambor?
norské
francouzské
finské
čínské
Raspeball jsou husté bramborové knedlíky, které v Norsku hrají podobnou roli jako knedlíky v české kuchyni
119. Které z následujících koření se běžně přidává do svíčkové na smetaně?
skořice
koriandr
nové koření
anýz
Nové koření je pro svíčkovou na smetaně tak charakteristické jako pruhované tričko pro námořníky
120. Které z těchto jídel nepochází z české kuchyně, i když se u nás běžně připravuje?
tlačenka
řízek
španělský ptáček
pečená kachna se zelím
Řízek k nám přicestoval z Vídně jako Wiener Schnitzel, i když si ho Češi přivlastnili s takovou vášní, že by se cizinci mohli domnívat, že byl vynalezen někde mezi Brnem a Plzní.