Kvízové otázky z kategorie Jídlo a vaření
199 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
121. Jak se nazývá proces, kdy se maso při nízké teplotě peče ponořené v tuku?
špikování
restování
táhnutí
konfitování
Konfitování je technika, při které se maso pomalu připravuje ponořené v tuku – jde o metodu, která dokáže proměnit i nejtvrdší svalstvo ve sváteční lahůdku, která se rozplývá na jazyku jako sněhová vločka.
122. Jaký pokrm označuje název šoulet?
pokrm z luštěnin
zapékané brambory se zelím a uzeným
sladké kynuté těsto plněné mákem
jídlo z vařené krupice, másla a cukru
Šoulet je tradiční židovský pokrm z luštěnin a krup, který se připravoval na šabat
123. Co je to "mise en place"?
francouzská technika krájení zeleniny
způsob servírování pokrmů v restauraci
příprava a uspořádání ingrediencí před vařením
systém hodnocení michelinských restaurací
Jde o kuchařský ekvivalent přísloví Dvakrát měř, jednou řež – šéfkuchaři po celém světě přísahají na tento systém, který dokáže proměnit kuchyňský chaos v symfonii chutí a zabránit tomu, abyste uprostřed přípravy risota zjistili, že vám chybí víno... pro recept samozřejmě.
124. Ze kterého ovoce se vyrábí calvados?
hrušky
jablka
broskve
švestky
Calvados je jablečný destilát z francouzské Normandie, který dokáže zahřát tělo i duši během chladných večerů – Normané ho podle legendy pijí i mezi chody při dlouhých hostinách jako (trou normand - normanskou díru), aby vytvořili místo pro další jídlo, což je mnohem elegantnější než rozepínání knoflíků u kalhot.
125. Jaká obilovina je základem tradičního italského rizota?
bulgur
kuskus
pšenice
rýže arborio
Rýže arborio je pro rizoto nenahraditelná díky vysokému obsahu škrobu, který zajišťuje tu charakteristickou krémovou konzistenci
126. Co je to "umami"?
japonská technika přípravy ryb
tradiční asijská polévka
pátá základní chuť
koření používané v čínské kuchyni
Umami je pátá základní chuť, kterou věda oficiálně uznala až v roce 1990 – je to ta lahodně masitá, plná chuť, která vás nutí přidat do jídla glutamát sodný nebo parmazán, i když recept nic takového nevyžaduje, a pak lhát o tom, že jste to neudělali.
127. Který alkohol je základem pro výrobu likéru Baileys?
irská whiskey
vodka
brandy
rum
Baileys obsahuje irskou whiskey smíchanou se smetanou – je to vlastně alkoholický milkshake pro dospělé, který dokáže přesvědčit i zapřisáhlé abstinenty, že tohle se přece nepočítá jako skutečný alkohol.
128. Jaký je původ populárního dezertu tiramisu?
Itálie
Řecko
Francie
Rakousko
Tiramisu pochází z italského regionu Veneto – jeho název doslova znamená "vytáhni mě nahoru", což může odkazovat buď na jeho povzbuzující účinek díky kávě a alkoholu, nebo na fakt, že většina lidí nedokáže odolat a vytáhne z mísy mnohem větší porci, než původně zamýšlela.
129. Co je "sous-vide"?
metoda pomalého vaření ve vakuovém sáčku při nízké teplotě
technika smažení v hlubokém oleji
metoda pečení ve vlastní šťávě
způsob rychlé přípravy jídla v tlakové nádobě
Sous-vide je francouzská metoda vaření, při které se potraviny vakuově uzavřou do plastového sáčku a vaří se ve vodní lázni s přesně kontrolovanou teplotou – je to nejbližší věc k vědeckému experimentu, kterou můžete legálně provádět ve své kuchyni, a zároveň způsob, jak strávit čtyři hodiny přípravou steaku, který by vám na pánvi zabral pět minut.
130. Který druh masa je typický pro přípravu tradičního gyrosu?
vepřové
hovězí
jehněčí
kuřecí
Tradiční řecký gyros se připravuje z jehněčího masa, i když v moderních verzích ho často nahrazuje vepřové nebo kuřecí – důvodem je nejen cena, ale i fakt, že mnoho lidí si při prvním ochutnání jehněčího není jisto, zda konzumuje maso nebo velmi intenzivní sýr.
131. Z jakého regionu pochází tradiční slovenská brynza?
jihozápadní Slovensko
horské oblasti středního Slovenska
východní Slovensko
pohraniční oblast s Polskem
Brynza pochází z horských oblastí středního Slovenska, kde pastevci v minulosti trávili dlouhé hodiny výrobou tohoto specifického sýra – její charakteristická chuť je natolik výrazná, že Slováci často tvrdí, že pokud necítíte brynzu na vzdálenost větší než dva metry, ještě není dost zralá.
132. Z čeho se skládá trojobal?
vajíčko, mouka, drcený chléb
hladká mouka, hrubá mouka, koření
mouka, vajíčko, strouhanka
mouka, voda, strouhanka
133. Co nepatří na pizzu quattro formaggi?
parmazán
gorgonzola
salám
mozarella
134. Co nepatří do koktejlu Bloody Mary?
tabasco
smetana
rajčatový džus
worchestrová omáčka
135. Jaký název měla typická čokoládová tyčinka s kokosovou náplní vyráběná v ČSSR?
Koko
Milena
Studentská pečeť
Deli
Koko byla oblíbená čokoládová tyčinka s kokosovou náplní, kterou vyráběly československé čokoládovny a která patřila mezi nejdostupnější cukrovinky v době socialismu.
136. Která z uvedených potravin se prakticky nikdy nekazí?
Sušené maso
Med
Olivový olej
Rýže
Med má tak nízký obsah vody a vysokou kyselost, že bakterie v něm nemohou přežít. Archeologové našli 3000 let starý med v egyptských hrobkách, který byl stále jedlý.
137. Z čeho je maďarská polévka Halászlé?
Čočka
Čabajka
Ryby
Paprika
Halászlé je tradičně rybí polévka - světoznámá maďarská specialita z různých druhů sladkovodních ryb, hlavně kapra, štiky nebo sumce. Paprika jí dodává charakteristickou červenou barvu a pálivou chuť.
138. Co je to Matcha?
Peruánská káva
Čínské nudle
Korejská polévka
Japonský čaj
Matcha je tradiční japonský zelený čaj rozemletý na jemný prášek. Čajové keře se před sklizní zastíní, což zvyšuje obsah chlorofylu a dává matche charakteristickou smaragdově zelenou barvu.
139. Rostlina, která se tradičně dává do nádivky, se nazývá:
Pažitka
Kopr
Kopřiva
Mrkev
Kopřiva je tradiční součást velikonoční nádivky. Mladé kopřivy se sbírají na jaře a používají se do této staročeské pochoutky.
140. Která bylina je hlavní složkou pesta?
Bazalka
Koriandr
Máta
Petržel
Pesto je klasická italská omáčka původem z Janova, jejíž základ tvoří čerstvá bazalka.
141. Jak se jmenuje francouzská technika pomalého vaření masa ve vlastním tuku?
Poach
Sauté
Braise
Confit
Confit (konfitování) je tradiční francouzská metoda konzervace masa (nejčastěji kachního nebo husího), kdy se maso pomalu vaří a uchovává ve vlastním tuku.
142. Který druh sýra je klíčovou ingrediencí v tradičním řeckém salátu?
Gouda
Čedar
Feta
Mozzarella
Sýr feta je slaný, drobivý sýr z ovčího nebo kozího mléka, který dává řeckému salátu jeho charakteristickou chuť.
143. Jak se nazývá proces, při kterém se čokoláda pomalu zahřívá a ochlazuje, aby byla lesklá a křupavá?
Rozpouštění
Temperování
Kondenzace
Krystalizace
Temperování čokolády je klíčové pro dosažení hladké textury, lesku a křupavého lomu.
144. Které ovoce je základem guacamole?
Ananas
Mango
Avokádo
Rajče
Guacamole je oblíbená mexická omáčka nebo dip, jejíž hlavní složkou je rozmačkané avokádo.
145. Jaký typ nudlí se obvykle používá v japonské polévce ramen?
Skleněné nudle
Vaječné nudle
Pšeničné nudle
Rýžové nudle
Ramen jsou pšeničné nudle podávané v masovém nebo rybím vývaru, často ochucené sójovou omáčkou nebo miso a doplněné různými přísadami.
146. Která koření dodává kari jeho charakteristickou žlutou barvu?
Kurkuma
Koriandr
Kmín
Paprika
Kurkuma je koření s výraznou žlutou barvou, které se často používá v indické kuchyni a je klíčovou složkou mnoha kari směsí.
147. Jak se jmenuje technika krájení zeleniny na velmi tenké, dlouhé proužky?
Julienne
Macedoine
Chiffonade
Brunoise
Julienne je francouzský kuchařský termín pro krájení na tenké proužky, často se používá pro zeleninu.
148. Která obilovina je základem tradičního italského rizota?
Bulgur
Quinoa
Rýže Arborio
Pšeničné kroupy
Rýže Arborio je druh krátkozrnné rýže s vysokým obsahem škrobu, která je ideální pro přípravu krémového rizota.
149. Jak se nazývá proces, při kterém se maso marinuje v kyselém prostředí (např. vinném octě nebo citrusové šťávě), aby změklo?
Fermentace
Nakládání
Brisování
Konfitování
Nakládání masa v kyselé marinádě pomáhá rozkládat bílkoviny a činí maso křehčí a chutnější.
150. Která zelenina je hlavní složkou polévky gazpacho?
Okurky
Papriky
Rajčata
Cibule
Gazpacho je studená zeleninová polévka původem ze Španělska, jejíž základ tvoří čerstvá rajčata.