Kvízové otázky z kategorie Jídlo a vaření
199 kvízových otázek z kategorie Jídlo a vaření

Máte rádi jídlo a vaření? Pak je tato kategorie pro Vás chutná. Odpovídejte na otázky o jídle a vaření. Zjistěte, jak dobře znáte recepty, ingredience, techniky nebo gastronomii. Dozvíte se zajímavosti o různých kuchyních, pokrmech, nápojích a tradicích.
181. Jak se jmenuje technika krájení bylinek na velmi jemné proužky, často se používá pro bazalku nebo mátu?
Chiffonade
Macedoine
Brunoise
Julienne
Technika chiffonade (z francouzštiny: "zmačkané listy") se používá výhradně pro bylinky s širokými listy (bazalka, máta, špenát). Listy se naskládají, srolují a nakrájejí napříč na tenké proužky.
182. Která země je domovem pokrmu "Tagine", dušeného jídla, které se připravuje ve speciální hliněné nádobě?
Maroko
Egypt
Alžírsko
Tunisko
Tagine je tradiční marocký pokrm, který se připravuje v hliněné nádobě se špičatým víkem, což umožňuje pomalé dušení a zachování šťáv.
183. Jak se nazývá sladká, krémová pěna z ovoce, vajec a cukru, často podávaná jako lehký dezert?
Mousse
Gelato
Panna Cotta
Sorbet
Mousse je lehký, vzdušný dezert, který může být připraven z ovoce, čokolády nebo jiných příchutí.
184. Které semínko je klíčovou složkou indického chleba naan, který mu dodává charakteristickou chuť a strukturu?
Sezam
Kmín
Mák
Černucha
Černucha, nebo Nigella seeds, jsou malé černé semínka s lehce ořechovou a cibulovou chutí, které se často sypou na naan a další indické chleby.
185. Těstovinami nejsou:
spaghetti
tortellini
gnocchi
ravioli
Gnocchi jsou bramborové knedlíky, nikoliv těstoviny, ačkoliv se připravují podobným způsobem.
186. V jakém ovoci se nejvíce vyskytuje glukóza?
v hroznu
v citrónech
v meruňkách
v jablcích
Hrozny jsou bohaté na glukózu, která se díky tomu často nazývá hroznový cukr.
187. Švýcarské národní jídlo ze sýra se jmenuje:
raclette
rostbeaf
ratatouille
rambouillet
Raclette je tradiční švýcarské jídlo z roztaveného sýra, podávané s bramborami a dalšími přílohami.
188. Co značí značka E330 na obalech potravin?
Kyselina sorbová
Oxid siřičitý
Glutaman sodný
Kyselina citronová
Jde o látku, která se přirozeně vyskytuje například v citrónech a používá se jako antioxidant, regulátor kyselosti a konzervační činidlo k prodloužení trvanlivosti potravin.
189. Co představuje značka E621 na obalech potravin?
Oxid siřičitý
Kyselina sorbová
Glutaman sodný
Kyselina citronová
E621 je dochucovadlo zvýrazňující chuť, velmi používané především v asijské kuchyni.
190. Co představuje E200 na obalech potravin?
Kyselina sorbová
Oxid siřičitý
Kyselina citronová
Kyselina benzoová
Kyselina sorbová je konzervant zabraňující růstu plísní, kvasinek a bakterií, používá se v nápojích a sýrech.
191. Co představuje E951 na obalech potravin?
Cyklamát sodný
Sorbitol
Aspartam
Sacharin
Aspartam je umělé sladidlo přibližně 200krát sladší než cukr, používá se v dietních nápojích a žvýkačkách.
192. Jakou funkci mají látky v potravinách označené E100-E199?
Barviva
Antioxidanty
Konzervanty
Sladidla
Číselné rozsahy E kódů jsou rozděleny podle funkce přídatných látek v potravinách.
193. Co představuje E300 na obalech potravin?
Kyselina citronová
Kyselina mléčná
Kyselina askorbová
Kyselina octová
E300 je jiné označení pro vitamín C, používá se jako antioxidant chránící potraviny před oxidací.
194. Jakou funkci mají látky označené E200-E299?
Konzervanty
Sladidla
Barviva
Emulgátory
Konzervanty prodlužují trvanlivost potravin a chrání je před mikroorganismy.
195. Co znamená zkratka ADI u potravinových aditiv?
Antioxidační denní index
Alergenní dávkovací index
Aktivní denní intake
Přijatelná denní dávka
ADI udává maximální množství aditiva, které může člověk denně konzumovat bez rizika pro zdraví.
196. Které E číslo označuje karagenan používaný jako zahušťovadlo?
E200
E621
E407
E330
Karagenan se získává z mořských řas a používá se pro zahušťování a stabilizaci potravin.
197. Co znamená označení "bez E" na obalech potravin?
Bez energie
Bez emulgátorů
Bez éterických olejů
Bez přidaných aditiv
Označení "bez E" znamená, že výrobce nepřidal do potraviny žádné přídatné látky označené E kódy.
198. Jakou funkci mají látky označené E400-E499?
Konzervanty
Kyseliny
Zahušťovadla a stabilizátory
Sladidla
Tyto látky zvyšují viskozitu potravin a pomáhají udržovat jejich konzistenci a strukturu.
199. Italská ciabatta je druhem:
Pečiva
Sýra
Těstoviny
Uzeniny
Ciabatta je italský bílý chléb charakteristický podlouhlým tvarem a křupavou kůrkou.